V dveh kombijih in avtobusu tihotapili skoraj 150 tisoč cigaret

Delavci finančne uprave so v dveh kombijih v Ljubljani in avtobusu v Murski Soboti odkrili 147.200 cigaret.

Objavljeno
23. marec 2015 14.53
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Ljubljana - Mobilni oddelek Finančnega urada Ljubljana je v četrtek opravljal poostren nadzor prometa na avtocesti med Celjem in Ljubljano. Dopoldne so iz prometa izločili kombinirano vozilo z ukrajinsko registracijo, ki je prevažalo potnike med Ukrajino in Italijo. »Pri podrobnem pregledu vozila na avtocestnem počivališču Lukovica so med prtljago v tovornem delu vozila odkrili 50.000 cigaret znamke Marlboro s tobačnimi znamkami Ukrajine,« so danes sporočili iz finančne uprave.

Nekaj ur kasneje so ustavili ukrajinskih kombi, ki je bil namenjen v Španijo in v katerem so odkrili 44.800 cigaret različnih blagovnih znamk, ki so bile prav tako opremljene z ukrajinskimi tobačnimi znamkami. S tihotapljenjem je bila država v obeh primerih skupno prikrajšana za 13.801 evro carinskih in drugih dajatev, ki se plačujejo pri uvozu.

Finančna uprava je bila uspešna tudi na murskosoboškem koncu, kjer je tamkajšnji urad prav tako v četrtek opravljal kontrolo na pomurski avtocesti. Ponoči so ustavili avtobus z moldavsko registracijo in ga pospremili k mejnemu prehodu Petišovci na podrobnejši pregled, saj je bil eden od voznikov že vpleten v tihotapljenje cigaret. »Pri pregledu podvozja avtobusa so na več skritih mestih našli 52.400 cigaret različnih znamk z moldavskimi tobačnimi znamkicami. Ob uvozu bi bilo treba za to blago plačati 7.985 evrov dajatev,« so sporočili iz uprave.

V vseh primerih so bile cigarete po njihovih navedbah namenjene prodaji na črnem trgu. Uslužbenci mobilnih oddelkov so tihotapsko blago zasegli, zoper tri voznike - ukrajinska državljana in moldavskega državljana - pa uvedli postopek o prekršku.