V evropski akciji proti pedofilom aretirali 75 ljudi

Osumljeni so, da so širili pedofilske vsebine na spletu. Preiskave še niso končane, pričakujejo pa še več aretacij.

Objavljeno
23. avgust 2016 20.16
Posodobljeno
23. avgust 2016 20.16
afp_SNAP
Be. B., STA
Be. B., STA

Haag - Evropska policijska agencija Europol in italijanska policija sta danes sporočili, da so v akciji proti pedofilom aretirali 75 ljudi, ki so osumljeni širjenja pedofilskih vsebin na spletu. Vseevropska akcija Daylight je potekala v vseh članicah Evropske Unije, z izjemo Malte in Češke. Preiskave še niso končane, pričakujejo pa še več aretacij.

Tovrstne operacije so se lotili lani, potem, ko je Europol od švicarske policije dobil informacije o široki mreži kriminalcev, vpletenih v spolno izkoriščanje otrok, kot je pojasnila tiskovna predstavnica Europola Claire Georges.

Preiskave so se lotili na podlagi informacij, ki so jih pripeljale do 611 primerov suma pedofilije iz 26 članic EU. O osumljenih imajo podrobne podatke, med njimi tudi IP računalnikov.

Tiskovna predstavnica Europola je potrdila, da so osumljeni v več primerih identiteto prikrivali z uporabo darkneta inšifrirnega algoritma omrežja Tor.

Kaj delajo pedofilske mreže?

Kot zatrjujejo na Europolu so pedofilske mreže vir materiala za ljudi, ki imajo spolno nagnenje do otrok, ki na spletu iščejo gradivo o spolnem izkoriščanju in spolnih zlorabah otrok.

Z informacijami o aretiranih osumljencih ni posebej izpostavljeno njihovo državljanstvo oz. država, je pa italijanska policija sporočila, da številni prijeti niso bili znani organom pregona. Mnogo osumljencev je starejših od 50 let.

Claire Georges je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnila, da so bile žrtve pedofilije različno stare. Poleg tega je opozorila na vedno bolj razširjen in zaskrbljujoč trend spolne zlorabe otrok, mlajših od 18 mesecev.

Steven Wilson, vodja Europolovega centra za spletni kriminal je dejal, da je preganjanje vpletenih v širjenje materiala o spolni zlorabah in spolnem izkoriščanju otrok pomemben del delovanja Europola. Ena večjih Europolovih operacij proti pedofilom je potekala leta 2011, ko so identificirali 670 osumljencev in prijeli 184 ljudi.