V hudi prometni nesreči umrla policista

Na avtocesti med Slovensko Bistrico in Slovenskimi Konjicami sta v trčenju tovornjaka in kombija umrla dva policista.

Objavljeno
10. junij 2014 09.14
Posodobljeno
10. junij 2014 09.14
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Slovenska Bistrica - Na štajerski avtocesti - na odseku od Slovenske Bistrice proti Slovenskim Konjicam pri viaduktu Preloge - je okoli pol osmih zjutraj silovito počilo: romunski tovornjak je na odstavnem pasu trčil v stoječi kombi s sedmerico zaposlenih na Policijski upravi Murska Sobota, pri čemer sta dva umrla - Silvan Matjašec in Franc Šandor. Drugi so bili poškodovani. Policisti so bili na poti na spominsko slovesnost na Okrešelj.

Po nesreči so policisti zavarovali prizorišče, reševalci in gasilci pa so na avtocesti dajali pomoč poškodovancem. A dveh niso več mogli rešiti, od preživelih pa sta bila dva hudo poškodovana (ena policistka je v kritičnem stanju) in trije lahko, je povedal tiskovni predstavnik mariborske PU Miran Šadl.

Lažje poškodovan je bil tudi voznik romunskega tovornjaka. Kombi s policisti se je na odstavnem pasu ustavil zato, ker je imel težave zaradi slabo zaprtih vrat prtljažnega prostora. Tovornjak je vanj treščil s sprednjim desnim delom, zaradi česar je kombi odbilo izven vozišča, kjer se je večkrat prevrnil in pristal v ograji. Romunskega voznika bodo kazensko ovadili, grozi mu kazen do osem let zapora.

Pomurski policisti so se sicer nameravali udeležiti slovesnosti na Okrešlju v spomin umrlim gorskim reševalcem v nesreči 10. junija 1997. A se je pot zanje končala tragično. Po nesreči je bila avtocesta od Slovenske Bistrice proti Ljubljani več ur zaprta za promet, reševalne ekipe pa so imele polne roke dela. V reševanje je bilo vključenih šest reševalnih vozil iz Slovenske Bistrice, Slovenskih Konjic in Maribora, po oskrbi na kraju so ponesrečence prepeljali v mariborski univerzitetni klinični center (UKC).

»Okoli devete ure so k nam pripeljali pet poškodovancev iz te hude prometne nesreče. Za enega v operacijski dvorani se še izvajajo postopki za ohranjanje življenja, en poškodovanec je v intenzivni enoti in je zunaj življenjske nevarnosti, preostali trije pa so ostali na opazovanju na oddelku za travmatologijo in niso huje poškodovani,« je okoli poldneva povedal predstojnik urgentnega centra UKC Maribor Roman Košir.

Popoldne je bil eden od ponesrečenih še vedno v smrtni nevarnosti, so sporočili iz UKC. Ko so prejeli klic s terena, da prihaja več poškodovanih, so ustavili dva operativna programa, pozneje pa se je delo normalno nadaljevalo.