Med iskalno akcijo za pogrešanim Čehom našli moško truplo

Med vračanjem z gore Mangart sta se včeraj v popoldanskih urah izgubila 33-letna pohodnica in 32-letni pohodnik, oba državljana Češke.

Objavljeno
01. julij 2016 13.11
Ma. F.
Ma. F.

Bovec − Včeraj nekaj pred 19. uro so bili policisti obveščeni, da sta na območju Mangarta zašla dva tuja planinca. V zgodnjih večernih urah so 33-letno državljanko Češke našli nepoškodovano v planinski koči na Mangartskem sedlu, za 32-letnim moškim, prav tako državljanom Češke, pa je stekla iskalna akcija, saj se je med vračanjem izgubil.

Češka državljana sta se včeraj okoli poldneva odpravila na vrh gore Mangart (2679 metrov), kamor sta prispela ob 15. uri. Z vrha gore sta sestopala po italijanski planinski smeri in po približno četrtini prehojene poti naletela na zasneženo območje, kjer sta tudi zašla s poti. Sklenila sta, da bosta našla markirano pot, zato je 33-letnica krenila naprej po snegu v smeri Mangartskega sedla, medtem ko je 32-letnik zavil desno v smeri Kotovega sedla ali Jalovca. Kmalu zatem jo je poklical, da je našel markirano pot, in ko se je pohodnica vrnila navzgor v smeri, kjer je zaslišala njegov glas, 32-letnika ni našla, prav tako pa se ni oglašal na njene klice. Kasneje se je odločila, da bo sestopila do mesta, kjer sta parkirala osebni avtomobil. Ker ga tudi tam ni našla, je okoli 19.30 odšla v planinsko kočo na Mangartskem sedlu, kjer je počakala na prihod policistov in reševalcev GRS Bovec.

Takoj po obvestilu je vodstvo policijske postaje Bovec začelo iskalno akcijo. Bovškim policistom in 12 pripadnikom GRS Bovec se je pri iskanju priključilo tudi nekaj članov gorskih reševalcev iz sosednje Italije. Na območju Mangarta je včeraj zvečer divjala tudi močna nevihta, zato iskanje pogrešanega Čeha takrat ni bilo mogoče in se je iskalna akcija nadaljevala med 23. uro vse do 3. ure današnjega dne, ko so gorski reševalci pregledali slovensko in italijansko smer na območju Mangarta ter okolico križišča v smeri Kotovega sedla, vendar pogrešanega niso našli. Iskalna akcija je bila ob 3. uri zgodaj zjutraj začasno prekinjena.

Danes od jutranjih ur dalje se je iskalna akcija nadaljevala, vanjo pa je bil vključen tudi vojaški helikopter. Ob 9.31 so s helikopterja opazili osebo, ki je nepremično ležala na strmem pobočju proti Kotovemu sedlu. V zvezi z najdbo moškega trupla ni mogoče izključiti, da gre za pogrešanega češkega državljana.

O najdbi trupla sta bila obveščena tudi preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Policisti okoliščine najdbe trupla še preiskujejo.