Preživeli z avtobusa poročajo o herojih

Po podatkih gasilcev je umrlo najmanj 16 ljudi, 39 je ranjenih. Slovenec opozarjal voznika.

Objavljeno
21. januar 2017 16.27
ITALY-BUS/ACCIDENT
B. F. Ž., STA
B. F. Ž., STA
Preživeli v petkovi nesreči madžarskega avtobusa v Italiji so italijanskim medijem pojasnili, da so jim življenje rešili herojski učitelj in njegova žena, pa tudi pogumen dijak. V petek zvečer je pri Veroni umrlo 16 dijakov iz Budimpešte in njihovih spremljevalcev, ki so se vračali s šolskega izleta v Franciji. Na težave je opozarjal Slovenec.

Učitelj telovadbe Gyorgy Vigh in njegova žena Erika se nista obotavljala pri reševanju dijakov iz gorečega avtobusa, neuspešno pa sta reševala svoja otroka, 18-letna Balazsa in Lauro, poroča italijanski časopis Corriere della Sera.

»Ob trčenju je Lauri zdrsnilo in se je zagozdila pod sedež. Skušala sem jo izvleči, a mi ni uspelo. Ogenj me je vrgel pet metrov stran. Trenutek kasneje sem bila prepozna, ničesar več nisem videla, samo ogenj,« v bolnišnici dejala Erika Vigh.

Z madžarskega veleposlaništva v Milanu so za italijansko tiskovno agencijo ANSA potrdili, da sta oba otroka zakoncev Vigh mrtva.

Preživeli omenjajo tudi dijaka, ki je tekel po prehodu avtobusa in razbijal okna. »Tam je bil fant, malo starejši od mene. V rokah je imel kladivo in je z njim razbijal okna, tekel je gor in dol, da jih je razbil čim več. Ko je razbil okno poleg mene, sem se vrgel ven. Ne vem, če bi se lahko rešil, če ne bi bil on tako pogumen. Potem ga nisem več videl,« je za časopis La Stampa dejal Andras. Vodja avtocestne policije Girolao Lacquaniti je lokalnim medijem pojasnil, da so blizu avtobusa našli truplo fanta, ki je imel v rokah kladivo.

Na avtobusu je bilo 54 potnikov in dva šoferja. Umrlo je 16 ljudi, 13 jih je huje poškodovanih, med njimi je eden v komi. Lažje poškodovanih je 13 potnikov, 12 jih je odneslo brez poškodb. Na avtobusu so bili večinoma dijaki gimnazije Szinyei Merse Pal iz Budimpešte.

Policijski uradnik je razkril, da je slovenski voznik tovornjaka, ki je vozil za avtobusom, pred nesrečo skušal opozoriti voznika, da ima težave z enim od koles. Opozarjal ga je z bliskanjem žarometov.

Nesreča se je zgodila v petek malo pred polnočjo na italijanski avtocesti A4 Torino-Trst pri izvozu Verona vzhod. Ob trku so plameni zajeli celoten avtobus. Na fotografijah, ki jih je objavila policija, je videti, da je požar povsem uničil notranjost avtobusa, ki se je spremenil v požgano lupino. Nekaj žrtev je vrglo iz avtobusa, večina pa je umrla v avtobusu, v katerem so našli zoglenela trupla.

Vzrok nesreče za zdaj ni znan. Predstavnik prometne policije v Veroni je dejal, da v nesrečo ni bilo vpleteno nobeno drugo vozilo, tako da je verjeten vzrok nesreče tehnična ali človeška napaka.

Možno bi bilo, da je voznik zaspal. Po poročanju Anse pa preiskovalci ne izključujejo nobene možnosti, niti tehnične napake.

Italijanska cestna policija bo morala rekonstruirati, kaj se je ponoči dogajalo na avtocesti, navaja Ansa. Avtobus je v petek zgoraj zjutraj krenil iz Francije proti Madžarski. Med drugim bodo preverjali avtocestne kamere in tudi, ali sta voznika avtobusa upoštevala predpise o maksimalnem času vožnje.