V jami Primadona na Tolminskem se je poškodoval angleški jamar

20-letnemu jamarju se je med plezanjem odkrušil oprimek, padel je okoli tri metre globoko. Reševanje še vedno poteka. 

Objavljeno
30. julij 2016 15.39
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Tolmin - V jami Primadona na Tolminskem se je poškodoval 20-letni angleški jamar. Kako hude so poškodbe, še ni znano, ker je na poti v jamo šele prva ekipa reševalcev, je za STA povedal vodja jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek.

Skupina angleških jamarjev, ki so bili v jami Primadona, je danes nekaj po 3. uri tolminskemu jamarju sporočila, da je prišlo na globini 200 metrov do nesreče. Eden iz skupine jamarjev je nesrečno padel in se poškodoval.

V jami Primadona je bila skupina štirih angleških jamarjev. Dva med njimi sta poskušala preplezati kamin na globini 200 metrov. 20-letnemu jamarju se je med plezanjem odkrušil oprimek, da je padel okoli tri metre globoko na trebuh in obraz, odlomljeni kos skale pa mu je padel na hrbet.

Zdravniška ekipa Jamarske reševalne službe sumi, da si je nesrečni jamar poškodoval hrbtenico.

V reševanju posreduje 41 jamarskih reševalcev iz jamarskih reševalnih centrov Tolmin, Sežana, Postojna, Ljubljana, Kranj in pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljanske regije. Jamarskim reševalcem je v pomoč helikopter Slovenske vojske, v pripravljenosti so tudi reševalci gorske reševalne službe iz Tolmina.

Jama ima številne ožine, zato je pri reševanju prisotna tudi državna enota za varstvo pred NUS. Preden bodo na nosilih izvlekli ponesrečenega jamarja, bodo morali del rova tudi zavarovati pred podorom.

Zakrajšek je povedal še, da bo reševanje zaradi večjega števila ožin trajalo več ur.

Primadona je 645 metrov globoka in 2907 metrov dolga jama v zaledju reke Tolminke.