V le dveh urah prek 130 telefoniranj med vožnjo

Preventivna akcija Vozimo pametno! bo potekala do 29. januarja, policisti bodo še zlasti pozorni na uporabo telefonov.

Objavljeno
16. januar 2017 14.44
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana/Kranj - Policisti ljubljanske in kranjske policijske uprave so danes v le dveh urah poostrenega nadzora prometa odkrili več kot 130 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali telefon. Nadzor so izvedli v okviru 14-dnevne preventivne akcije Vozimo pametno!, ki je usmerjena zoper uporabo telefonov in drugih naprav, ki med vožnjo zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Kot so sporočili z Policijske uprave Ljubljana, so med dvournim usklajenim nadzorom na njihovem območju odkrili 99 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali telefon, kranjski policisti pa v enakem času 33 takšnih voznikov. Kršitelji so kot razlog uporabe telefona najpogosteje navedli nujen službeni klic ali pa, »da so se samo na hitro oglasili«.

Na policijski upravi so pojasnili, da pozornost od dogajanja na cesti največkrat odvrača telefoniranje med vožnjo. Prav tako pa se dogaja, da vozniki - med kršitelji so tudi kolesarji - pišejo SMS-sporočila, iščejo informacije na internetu, objavljajo selfije, se snemajo in podobno.

»Takšno ravnanje ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost predvsem v smislu zbranosti in pozornosti udeleženca na ključne informacije iz okolja. Gre za odsotnost zaznavanja v času in na razdalji, ko se ti vozniki vozijo mimo drugih vozil ali se srečujejo s pešci,« so opozorili na ljubljanski policijski upravi.

Sicer so policisti v preventivni akciji Vozimo pametno!, ki se je začela danes in bo potekala do 29. januarja, še zlasti pozorni na uporabo telefonov in drugih naprav, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. Po anketi agencije za varnost prometa, v kateri je sodelovalo 1000 voznikov, telefone uporablja med vožnjo kar 75 odstotkov voznikov.