V Ljubljani strela zanetila hišo

Gasilci so imeli po nevihti v Ljubljani precej dela, nato močnejše nevihte še na vzhodu države.

Objavljeno
09. avgust 2013 20.29
požar
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA

Ljubljana - Ljubljansko kotlino je okoli 15. ure zajelo neurje z močnimi sunki vetra in nalivi. V Elektru-Slovenija sicer niso zaznali večjih težav z izpadi elektrike, so pa precej dela imeli gasilci. V Ljubljani pod Golovcem je zagorela hiša, iz območja Ribnice poročajo o toči. V prihodnjih urah je pričakovati močnejše nevihte v vzhodni polovici države.

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje (Arso) je namreč ob 15.40 nevihta v okolici Žužemberka presegla prag radarske odbojnosti, ki nakazuje možnost močnejših nalivov, močnejših sunkov vetra in toče. Nevihta se pomika proti severovzhodu, v prihodnjih urah pa je pričakovati lokalno močnejše nevihte predvsem v vzhodni polovici države, so v izrednem biltenu zapisali na Arsu.Policijska uprava Ljubljana je bila o požaru pod Golovcem obveščena okoli 15.30. Posredovali so policisti in gasilci, ki jim je okoli 17. ure uspelo pogasiti požar, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Po prvih informacijah naj bi šlo za udar strele. Policisti bodo pričeli z ogledom in ugotavljanjem dejanskega vzroka požara, ko bodo na kraju vzpostavljeni ustrezni pogoji glede varnosti. Prve ugotovitve sicer kažejo, da je v požaru nastalo za nekaj 10.000 evrov škode, poškodovan po do sedaj znanih podatkih ni nihče.

Po nekaterih informacijah naj bi sicer zagorelo tudi na Vrhovcih.

Na novomeški izpostavi uprave za zaščito in reševanje so povedali, da je danes na večjem območju Dolenjske padala toča. V kraju Slepšek pri Mokronogu je toča razbila streho gospodarskega objekta, o drugih večjih posledicah pa na upravi nimajo podatkov. Prav tako ni znana morebitna škoda, ki bi jo toča povzročila na poljščinah.

Pozno popoldne so se nevihte preselile na vzhod države. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so udari strel povzročili nekaj požarov, podrtih je bilo več dreves. V občini Majšperk je okoli 300 odjemalcev ostalo brez električne energije. V prihodnjih urah močnejše nevihte pričakujejo v severovzhodni Sloveniji.

Neurje je povzročilo izpad električne energije tudi v občini Ptuj, a število prizadetih odjemalcev še ni znano.

Po podatkih Agencije RS za okolje je ob 19.50 nevihta v okolici Gornjih Petrovcev presegla prag radarske odbojnosti, ki nakazuje možnost močnejših nalivov, močnejših sunkov vetra in toče, nevihta pa se pomika proti severovzhodu države.

 

 

Maribor: izpadi električne energije

Kot so sporočili z Elektra Maribor, je zaradi posledic nevihte zvečer na njihovem območju brez električne energije ostalo nekaj tisoč odjemalcev. Okrog 19. oz. 20. ure je namreč prišlo do izpadov v šestih razdelilno transformatorskih postajah, tako da je bilo brez napajanja skoraj 7000 odjemalcev. Oskrba je bila najbolj motena na območjih Zavrča, Podove, Hlapja in Ormoža.

 

Delavci Elektra Maribor so do 22.20 večjemu delu odjemalcev že uspeli zagotoviti električno energijo, brez nje je ostalo še 1144 odjemalcev. Ekipe Elektra Maribor so še na terenu, kjer si prizadevajo za čim hitrejšo odpravo okvar.

Po napovedih Arsa bo danes zvečer spremenljivo do pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte. Ponoči bodo padavine, sprva z nevihtami, zajele vso Slovenijo, do sobote dopoldne pa bodo ponehale.