V Mariboru šest ljudi ostalo brez vozniške

V akciji »Bodi previden« mariborski policisti obravnavali 267 kršitev pešcev in 32 kršitev voznikov.

Objavljeno
16. februar 2015 15.15
mpi*KORUPCIJA/POLICIJA
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Maribor − Policisti so med 2. in 15. februarjem na območju celotne države v okviru akcije Maribor »Bodi previden« izvedli poostrene aktivnosti, namenjene večji varnost pešcev. »V sklopu akcije smo 6. februarja izvedli obsežnejši poostren nadzor nad pešci in vozniki, ki ogrožajo pešce, ter več krajših poostrenih nadzorov,« so sporočili iz mariborske policijske uprave.

Pri nadzoru cestnega prometa so tako poseben poudarek namenili neupoštevanju pravil o prednosti pešcev na prehodih za pešce, nepravilni hoji in prečkanju vozišča, pešcem, ki so zunaj naselij hodili neosvetljeni, neupoštevanju svetlobnih prometnih znakov in ugotavljanju drugih prekrškov. V času izvajanja poostrenih aktivnosti so policisti na območju mariborske policijske uprave zaznali 267 kršitev pešcev in 32 kršitev voznikov, ki so ogrožali pešce.

Mariborski policisti pa so med 9. in 15. fabruarjem izvajali tudi evropsko usklajen nadzor cestnega prometa, s poudarkom na ugotavljanju kršitev voznikov tovornih vozil in avtobusov, imenovan »TRUCK & BUS«. Pri nadzoru cestnega prometa so opravili kontrolo pri 618 voznikih tovornih vozil in 48 voznikih avtobusov.

Pri tem so ugotovili, da je 86 voznikov kršilo cestne predpise. »Najpogostejše kršitve so bile neuporaba varnostnih pasov (19 kršitev), kršitve, povezane z dokumenti voznikov (18 kršitev), in prekoračitve hitrosti (12 kršitev), sledijo pa kršitve obveznih počitkov in odmorov (deset kršitev),« so še sporočili mariborski policisti.

V soboto od 22. do nedelje do 5. ure zjutraj pa so izvajali poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju psihofizičnega stanja voznikov.

Policisti so 227 voznikom odredili preizkus z alkotestom, pri 12 voznikih smo ugotovili, da so imeli v organizmu več alkohola, kot je dovoljeno, od tega je kar šest voznikov imelo v organizmu več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, za kar je predpisana globa najmanj 1200 evrov in 18 kazenskih točk.