V Mariboru vložene ovadbe zaradi oškodovanja upnikov

Odgovorne osebe podjetij z območja Maribora in Ptuja so lani naklepno izčrpavale eno od gospodarskih družb.

Objavljeno
12. julij 2012 18.54
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Mariborski kriminalisti so na podlagi zbranih obvestil v predkazenskem postopku na okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zoper štiri ljudi, ki jih utemeljeno sumijo oškodovanja upnikov in pomoči pri tem kaznivem dejanju. Ob tem so podali tudi kazensko ovadbo zoper tri gospodarske družbe.

Kot so sporočili s PU Maribor, so odgovorne osebe podjetij z območja Maribora in Ptuja v letu 2011, s ciljem oškodovati nekatere druge upnike, naklepoma izčrpavale eno od gospodarskih družb s prekanaliziranjem denarnih sredstev na druge družbe, priznavanjem neresničnih terjatev, sestavljanjem lažnih pogodb in drugih poslovnih listin ter spravljanjem nekaterih upnikov v ugodnejši položaj.

Na ta način so preostale upnike, katerim so terjatve že zapadle, oškodovali za več kot dva milijona evrov, kolikor je znašala vrednost plačil favoriziranim upnikom. Pri zbiranju obvestil so kriminalisti aktivno sodelovali z uslužbenci Davčnega urada Maribor kot enim izmed upnikov, o tem, za katera podjetja in posameznike gre v ovadbi, pa na PU Maribor molčijo.