V najeti hiši našli nasad prepovedane konoplje

Osumljeni Ljubljančan se je od leta 2014 ukvarjal s prepovedanim vrtičkarstvom in preprodajo.

Objavljeno
14. februar 2016 23.10
Mitja Felc
Mitja Felc
Anonimna ­prijava je ­izdala 32-letnega Ljubljančana, da se v najeti stanovanjski hiši ukvarja z gojenjem ­konoplje. Ko so pred dnevi­ tam opravili hišno preiskavo, so odkrili poseben prostor za gojenje in 200 prepovedanih rastlin.

Sredi lanskega leta je policija dobila anonimno obvestilo, da osebe, ki živijo v najeti stanovanjski hiši na območju Ljubljane, gojijo prepovedano konopljo. Med klasičnim zbiranjem obvestil o sumu kaznivega dejanja prepovedane proizvodnje droge so dobili dovolj dokazov, da je preiskovalni sodnik ljubljanskega­ okrožnega sodišča ­izdal odredbo za hišno preiskavo.

Med preiskavo hiše so na podstrešju našli dva za gojenje konoplje posebej prirejena in opremljena šotora (ventilatorji, reflektorji, radiator, raztegljive cevi …). Našli in zasegli so še 200 sadik prepovedane rastline. Sumijo, da se je z vrtnarskimi deli ukvarjal 32-letni Ljubljančan, opojnih vršičkov rastline pa bržkone ni imel (samo) za lastno uporabo. V hiši so našli še 1500 evrov gotovine, o kateri sumijo, da je zaslužena nezakonito, in 700 gramov posušene konoplje.

Umetno vzgojeno konopljo je osumljeni prodajal po 4,5 evra za gram, kar pomeni, da mu je kilogram v prodaji na drobno navrgel 4500 evrov. Ugotovili so še, da se je s proizvodnjo trave ukvarjal od prve polovice leta 2014, letno pa je trikrat »žel«. Po oceni preiskovalcev je tako pridelal najmanj štiri kilograme droge, namenjene nadaljnji prodaji, kar po njihovi oceni nanese kakšnih 20 tisočakov.

Dvaintridesetletnik se ne bo izognil kazenski ovadbi zaradi ne­upravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, za tovrstna kazniva dejanja pa do zdaj še ni bil obravnavan.

Več pridelka, več THC

Prostori za tako imenovano hidroponično gojenje konoplje za preiskovalce niso novost. V letu, ko je osumljeni Ljubljančan sklenil, da se bo preizkusil v gojenju in preprodaji konoplje, so slovenski kriminalisti našli kar 118 posebej prirejenih prostorov, skupno pa »poželi« 9223 sadik. Še večji izplen sadik, je bil leta 2011, ko so jih v 52 prostorih našteli kar 13.038.

Pridelava konoplje v zaprtih prostorih, kjer vrtičkarji poskrbijo za ustrezno zemljo, umetno svetlobo, kemična gnojila, ki vsebujejo cinkov sulfat in manganov klorid, namakalne sisteme, toploto in vlago, ne omogoča le večjega pridelka in s tem višjega zaslužka, temveč ima tako vzgojena trava tudi več psihoaktivne snovi delta-9-tetrahidrokanabinol, bolj znane s kratico THC.