V nasprotju z očetom je mama za zdaj svobodna

Berta Hudorovič priznala preprodajo mamil, pri čemer so ji menda pomagali celo mladoletni otroci.

Objavljeno
07. november 2014 15.23
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Novo mesto – Pet let si 33-letna Berta Hudorovič iz romskega naselja Brezje ne bo smela privoščiti novih kaznivih dejanj, drugače bo najmanj dve leti spala na zaporniški žimnici. Na sodišču je priznala, da je v naselju preprodajala prepovedane opojne substance, spomladi pa je policijski pes med hišno preiskavo drogo našel zakopano v bližini njene stanovanjske barake.

Zgodaj spomladi so se novomeški kriminalisti in policisti z odredbo preiskovalnega sodnika odpravili na naslov Berte Hudorovič v romsko naselje Brezje pri Novem mestu, saj so že nekaj časa sumili, da se ukvarja s preprodajo mamil. Pri tovrstnih nečednostih menda ni bila sama, saj so preiskovalci takrat prišli do podatkov, da je to počela vpričo mladoletnih otrok, starih od 11 do 15 let, včasih jih je s seboj vzela tudi na teren.

Sodba je že pravnomočna

Ko so policisti s pomočjo vodnika službenih psov pregledali okolico njenega doma, je pes med drevjem našel skrito posodo, v kateri je po obtožbi hranila 32,53 grama heroina in 75,59 grama konoplje. Kriminalisti, ki z osumljenko niso imeli prvič opraviti (bila je že v postopkih zaradi nasilnih in premoženjskih kaznivih dejanj), so jo kazensko ovadili zaradi preprodaje mamil, srečala pa se je še s preiskovalnim sodnikom. Ta je sklenil, da bo na sojenje počakala v priporu.

V novomeškem hramu pravice je priznala, da je nekje od maja lani pa do februarja letos večkrat v promet spravila manjše količine heroina in kokaina. Prav tako je priznala, da je imela v bližini doma zakopana mamila.

Višji državni tožilec Bojan Avbar je bil v primeru priznanja krivde pripravljen popustiti pri predlagani odmeri kazenske sankcije. Dve leti in pol pogojne zaporne kazni, ki je ne bo odslužila, če bo nadaljnjih pet let živela kot zgledna državljanka. Tako obtožena kot njen zagovornik Bojan Markošek in državni tožilec so se po izreku sodbe odpovedali pritožbi, zato je ta že pred časom postala pravnomočna.

V zapor le kot obiskovalka

Hudorovičeva se je tako (za zdaj) izognila bivanju v jetniški celici, verjetno pa se vsake toliko le znajde v zavodu za prestajanje kazni zapora – kot obiskovalka. Njenemu partnerju, 34-letnemu Alijanu Brajdiču, je postal zapor za 12 let njegov dom. Devet let je dobil zaradi sodelovanja pri umoru ljubljanskega zlatarja Toneta Paplerja konec novembra 2011, dodatna tri leta pa si je prislužil zaradi grehov od prej. Na njim pa visi še nova resna obtožba.

Po prepričanju tožilstva je Alijan Brajdič sredi leta 2010 nagovarjal Nenada Beganovića z vzdevkom Psiho, naj na hiši njegovih sosedov v Brezju Iztoka Šajnoviča in Bojana Brajdiča (gre za sina in očeta) vrže bombi. V zameno mu je menda ponujal pet tisočakov. Beganovića denar ni premamil, zato krvavega načrta ni izpeljal, ampak je raje odkorakal do Šajnoviča in mu povedal, kaj ima za bregom njegov sosed. Šajnovič je o vsem poročal policistom, ki so ga menda odslovili, da mu ne morejo pomagati. Da se zna v Brezju zgoditi tragedija, so mu prisluhnili šele na tožilstvu. Obtoženi je na zaslišanju na novomeškem sodišču izjave morebitnih oškodovancev označil za laž. Zgodba pa se je dodatno zapletla še, ker tudi Beganović ugotovitve tožilstva zanika, čeprav morda poleg Brajdiča res le on pozna resnico.