V petek obvezna zimska oprema

Vozilo, ki v zimskih razmerah nima prepdisane zimske opreme, lahko policist izloči iz prometa.

Objavljeno
11. november 2013 13.36
mpi PREDPISANA ZIMSKA OPREMA
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Ta konec tedna je sneg že pobelil nekatere višje ležeče predele po Sloveniji, drugod pa sta promet ovirala močan dež in veter. Zato ob spremenljivih razmerah, predvsem pa pred obilnejšim sneženjem in zimskimi razmerami, policisti opozarjajo na ustrezno pripravo vozila na zimo, dosledno upoštevanje cestnoprometnih pravil in strpnost v prometu.

Vozniki imate le še štiri dni časa, da na svojih avtomobilih letne pnevmatike zamenjate za zimske. Njihova uporaba je namreč zakonsko predpisana med 15. novembrom in 15. marcem. To je tudi obdobje, ki je po statističnih podatkih policije najbolj kritično.

Od lanskega 15. novembra do letošnjega 15. marca so policisti na Gorenjskem obravnavali 240 prometnih nesreč, v enakem obdobju leto poprej pa 221. V nesrečah je bilo udeleženih 398 (leto poprej 383) udeležencev, umrla sta dva (trije leto poprej), šest (12) je bilo huje, še 65 (55) pa laže telesno poškodovanih. V času sneženja so policisti obravnavali 63 prometnih nesreč, večino katerih bi lahko preprečili, če bi vsi vozniki pozimi in v zimskih razmerah uporabljali predpisano zimsko opremo, predvsem pa zmanjšali hitrost vožnje in jo prilagodili razmeram na cesti.

Ustrezna zimska oprema je prvi pogoj za varno udeležbo v prometu

Pozimi in v zimskih razmerah je obvezna zimska oprema. Zimske razmere nastopijo, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo, ali poledenelo. Najbolj osnovna oprema so zimske pnevmatike. To so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako »M+S«, »M.S«, ali »M&S«, kanali dezena pa so globoki najmanj tri milimetre. Le zadosten profil namreč omogoča dobro odstranjevanje vode in brozge izpod koles ter zagotavlja večjo stabilnost vozila v snegu in ledu. Vse štiri pnevmatike morajo biti enake velikosti, vrste in zgradbe, opozarjajo na policiji

Policist lahko prepove nadaljnjo vožnjo in iz prometa izloči vozilo

Vozilo, ki v zimskih razmerah nima predpisane zimske opreme, lahko policist izloči iz prometa. Prav tako lahko iz prometa izloči vozila, ki imajo na sebi sneg ali led oz. druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti. Policist lahko prepove nadaljnjo vožnjo tudi, če stekla vozila ali vzvratna ogledala niso čista. »Izločitev vozila traja toliko časa, dokler se ne odpravijo razlogi, zaradi katerih je bila izločitev odrejena,« so zapisali na policiji, kjer opozarjajo, da se voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah motornega ali priklopnega vozila ni opremil s predpisano zimsko opremo, kaznuje z globo 40 evrov.

Če se vozilo, ki nima predpisane zimske opreme, pa bi jo moralo imeti, ali je v prometu, ko ne bi smelo biti, ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik nemudoma odstraniti, voznik pa se kaznuje še z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami.

Z globo 200 evrov se kaznuje voznik, ki ima na vozilu sneg, led, vodo ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali bi se lahko raztresale ali razlivale.

Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.