Preiskava NKBM: po prvih ocenah 30 milijonov evrov škode

Enajst hišnih preiskav je že končanih, ena pa še poteka. Policisti so vse pridržane že izpustili.

Objavljeno
22. avgust 2012 15.11
Posodobljeno
22. avgust 2012 15.16
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - V preiskavi domnevno spornih preteklih bančnih poslov Nove kreditne banke Maribor (NKBM) je bilo v Sloveniji doslej že končanih deset hišnih preiskav, dve pa še potekata. Kot je popoldne v Mariboru povedal vodja preiskave z NPU Robert Slodej, sta bili od treh pridržanih dve osebi že izpuščeni. Prva ocena materialne škode je prek 30 milijonov evrov.

Kot je poudaril vodja preiskave na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) Slodej, je predmet preiskave finančna institucija, kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete pa je po njegovih besedah osumljeno bivše vodstvo tako v upravi kot v nadzoru. Preiskava je usmerjena v preiskovanje sumov zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic in pa pranja denarja.

Po prvih ocenah v okviru preiskave je materialna škoda oz. materialna korist ocenjena na prek 30 milijonov evrov, je dejal Slodej.

Preiskave potekajo pri pravnih in fizičnih osebah, preiskovalci pa zbirajo dokaze o domnevnih nepravilnostih pri »kreditiranju tako finančnih družb kot kreditiranje za nakup poslovnih subjektov z njihovimi deleži«, je dejal Slodej. Preiskava se je po njegovih besedah začela v začetku letošnjega leta, časovno pa sicer sega v začetek leta 2006.

Istočasno v isti zadevi danes potekajo tudi preiskave na območju Hrvaške, kjer so slovenski in hrvaški preiskovalci na območju Zagreba in Zadra opravljali šest hišnih preiskav, od tega so doslej eno zaključili. Na Hrvaškem je po Slodejevih besedah pet osumljenih, ali je kdo pridržan, ni znano.

V današnjih hišnih preiskavah je bila zasežena obsežna poslovna dokumentacija, računalniški podatki, podatki, ki so shranjeni na nosilcih elektronskih podatkov. Slodej je napovedal, da se bo preiskava, ki jo vodi specializirano državno tožilstvo, nadaljevala. Ali bo obsegala tudi nove hišne preiskave, za zdaj ni znano.