V primeru Kajtna vložena zahteva za varstvo zakonitosti

Zdravstvena tehnika Darja Šuper in Iztok Žilavec sta bila pogojno obsojena zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti.

Objavljeno
18. februar 2013 11.18
lvi*zdravstvo
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Celje - Odvetnika pogojno obsojene medicinske sestre iz celjske bolnišnice Darje Šuper in zdravstvenega tehnika Iztoka Žilavca zaradi smrti 50-letnega Bojana Kajtne, ki je junija 2007 umrl pred celjsko bolnišnico, sta na vrhovno sodišče vložila zahtevi za varstvo zakonitosti. Po mnenju odvetnikov je prišlo do kršitve kazenskega postopka, poroča Večer.

Šuperjeva in Žilavec sta bila na celjskem okrožnem sodišču pogojno obsojena na 10 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti.

Kot poroča omenjeni časnik, je odvetnica Nuša Maček vložila zahtevo za varstvo zakonitosti zaradi kršitev materialnega prava in bistvenih kršitev kazenskega postopka. Vrhovnemu sodišču tako predlaga spremembo sodbe v oprostilno oziroma podredno razveljavitev izpodbijanja sodbe ter vrnitev zadeve na ponovno sojenje okrožnemu sodišču.

Obramba po navedbah Večera kot bistveno kršitev določil zakona o kazenskem postopku izpostavlja obrazložitev sodišča, ki se ni opredelilo do novega dokaznega predloga, ki ga je na višje sodišče vložil zagovornik Šuperjeve Boris Kmet, ob tem pa je v obrazložitvi sodbe zapisalo »saj za to ni potrebe«.

Gre za anonimno pismo, v katerem je bilo zapisano, da se tedaj dežurna zdravnica Andreja Strmčnik v dežurni ambulanti ni ukvarjala z nemirnim bolnikom, kot je zatrjevala na sojenju. Zagovornika Šuperjeve in Žilavca zato menita, da bi morala biti ovadena tudi Strmčnikova.

Celjsko višje sodišče je septembra lani v celoti zavrnilo pritožbi Šuperjeve in Žilavca, ki sta bila obsojena zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti Bojana Kajtne, ki je pred celjsko bolnišnico, potem ko je bil napoten po napotnico v bližnji zdravstveni dom, umrl zaradi zastoja srca. Pri tem je višje sodišče v celoti pritrdilo ugotovitvam in presoji dokazov celjskega okrožnega sodišča.