Indijci postavili svetovni rekord v petju himne

Rekord so postavili v času, ko poskuša vlada premiera Narendre Modija okrepiti domoljubno zavest.

Objavljeno
17. februar 2017 10.38
TOPSHOTS-INDIA-RELIGION-FESTIVAL-VASANTOTSAV
Šp. B., STA
Šp. B., STA

Ahmadabad − V Indiji je več kot pol milijona ljudi ob odprtju hindujskega templja konec januarja postavilo nov svetovni rekord v petju državne himne. Rekord so postavili v času, ko poskuša vlada premiera Narendre Modija okrepiti domoljubno zavest.

Po besedah predstavnikov Guinnessove knjige rekordov je v Gudžaratu, Modijevi domači zvezni državi, indijsko državno himno Džana gana mana zapelo 509.261 ljudi.

Tako so Indijci presegli rekord, ki so ga leta 2014 z 254.500 ljudmi postavili v bangladeški prestolnici Daka. Domoljubni rekord so postavili, medtem ko v Indiji poteka debata o izkoriščanju himne za politične namene in zaskrbljenosti zaradi pretiranega nacionalizma pod vodstvom Modijeve desničarske vlade, ki je na oblasti od leta 2014.

Indijsko vrhovno sodišče je novembra lani odločilo, da morajo v kinematografih pred začetkom filma predvajati državno himno, med katero morajo gledalci stati. Odločitev je sprožila val obtožb o napadu na državljanske svoboščine in svobodo govora. Po poročanju medijev prihaja zaradi nespoštovanja odločitve do napadov na obiskovalce kina in celo do aretacij.