V šempetrski bolnišnici zaradi napake umrl pacient

Namesto kisika je iz ene od cevi v reanimacijskem prostoru dotekal smejalni plin, smrt že preiskuje policija.

Objavljeno
16. marec 2016 14.24
kze*bolnisnica Sempeter
S. P., STA
S. P., STA

V šempetrski bolnišnici so po neuspešnem oživljanju bolnika minuli četrtek ugotovili, da je napeljava medicinskih plinov v enem od prostorov za reanimacijo napačna, so pojasnili na današnji novinarski konferenci v bolnišnici. Novogoriški kriminalisti že preverjajo sum povzročitve smrti iz malomarnosti.

Minuli četrtek so na urgenci Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici neuspešno oživljali bolnika. Skupina zdravnikov, ki je bila udeležena pri oživljanju, je kasneje posumila, da je morda prišlo do tehnične napake, saj je bil sicer strokovni potek oživljanja popoln, je na današnji novinarski konferenci v Šempetru pri Gorici pojasnila direktorica bolnišnice Nataša Fikfak. Torkova analiza dogodka je sum potrdila, saj se je izkazalo, da iz ene od cevi v reanimacijskem prostoru na priključku, iz katerega bi moral pritekati kisik, v resnici izteka dušikov oksid oz. smejalni plin.

Zdravnica omedlela

Reanimacijski prostor so zaprli, obvestili ministrstvo za zdravje in policijo, ki že izvaja preiskovalna dejanja v bolnišnici. Kot so v pisnem sporočilu potrdili na Policijski upravi Nova Gorica, kriminalisti resno preverjajo vse informacije in zbirajo obvestila, iz katerih izhaja sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja povzročitev smrti iz malomarnosti, preverjajo tudi ravnanja odgovornih oseb.

Da je nekaj narobe v reanimacijskem bloku, sta posumili zdravnici, ki sta oživljali poškodovanega. Po besedah Fikfakove med oživljanjem namreč nista opazili izboljšanja zdravstvenega stanja. Pregledali sta tudi napeljavo za kisik, ena izmed njiju jo je preizkusila tudi na sebi in omedlela.

»Tragični dogodek nas je v bolnišnici pretresel. Zavedamo se, da je varna obravnava bolnika naša prva naloga, zato smo izvedli vse potrebne ukrepe, da bi preprečili ponovitev dogodka,« je na novinarski konferenci dejala Fikfakova in na mestu dogodka pokazala, da se različnih priključkov ne da zamenjati, torej je človeška napaka v času reanimacije izključena.

Policijska preiskava v teku

Na policiji pravijo, da kriminalisti preverjajo vse informacije in zbirajo obvestila, iz katerih izhaja sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja po določilu 118. člena kazenskega zakonika (sum kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti). Prav tako preverjajo ravnanja odgovornih oseb. Policija je bila v zvezi z omenjenim sumom kaznivega dejanja obveščena včeraj.

Kriminalisti so v okviru predkazenskega postopka že opravili razgovore z več osebami in zasegli določeno dokumentacijo.

O dogodku obveščeno tudi ministrstvo

Odgovornost za dogodek bo zahteval tudi svet zavoda in ob tem ustrezno ukrepal, je napovedala predsednica sveta zavoda Anita Manfreda.

Vodstvo bolnišnice je že stopilo v stik tudi s svojci umrlega, je danes še pojasnila Fikfakova. O dogodku so že obvestili tudi ministrstvo, ki je bilo investitor v gradnjo urgentnega centra. Šempetrska bolnišnica ga je prevzela kot tehnično izpravnega, opravili so tehnični pregled in pridobili dovoljenja za začetek dela.

Šempetrski urgentni center je del mreže urgentnih centrov po vsej državi, ki so bili zgrajeni s pomočjo evropskih sredstev. Odprt je bil konec lanskega leta. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celar je novim urgentnim centrom že naročila, naj preventivno ponovno preverijo vse inštalacije.