Župana Miho Ješeta je voznik zbil namerno

Ni bila nesreča: Zaradi hujših poškodb župana storilcu grozi pet let zapora.

Objavljeno
29. september 2016 12.00
nesreca skofja loka
Blaž Račič
Blaž Račič
Škofja Loka - Škofjeloškega župana Miho Ješeta, ki se je v sredo zjutraj s kolesom peljal v službo, je na Stari cesti v Škofji Loki voznik osebnega avtomobila zbil namerno, je včeraj potrdil Primož Donoša, vodja sektorja kriminalistične policije na kranjski policijski upravi.

V sredo zjutraj so bili gorenjski policisti obveščeni o prometni nesreči v Škofji Loki, skoraj hkrati pa so prejeli tudi samoprijavo občana, ki je povzročil nesrečo, je povedal Primož Donoša. Občana pred tem še nikoli niso obravnavali zaradi morebitnih kaznivih dejanj. Na podlagi prvih ugotovitev, zbranih obvestil in ogleda kraja kaznivega dejanja oziroma dogodka, pri katerem sta sodelovali tudi preiskovalna sodnica in državna tožilka, so ugotovili, da ne gre za klasično prometno nesrečo, temveč je voznik osebnega vozila namerno trčil v kolesarja, je pojasnil Donoša.

Voznika, ki je zbil župana, so policisti pridržali za 48 ur in je že pojasnil svoje videnje dogodka. Kot je dejal Donoša, kriminalistična preiskava še vedno intenzivno poteka, zbirajo obvestila in dokazila zaradi suma kaznivega dejanja, povezanega s »kaznivimi dejanji zoper življenje in telo«.

Miha Ješe ima po neuradnih informacijah zlomljeno ključnico. Donoša te navedbe ni potrdil, dejal je le, da so poškodbe kvalificirane kot hude, niso pa življenjsko ogrožajoče. Kazenski zakonik za povzročitev hude telesne poškodbe predvideva od pol leta do pet let zaporne kazni. Po koncu preiskave bodo policisti o ugotovitvah, motivih za dejanje in drugih okoliščinah obvestili državno tožilstvo.

Nenadoma ga je zadelo

S škofjeloške občine so sporočili, da so policijsko poročilo o tem, da obstaja sum kaznivega dejanja namernega trčenja, sprejeli z obžalovanjem in prizadetostjo. Miha Ješe, ki je znan tudi kot navdušen kolesar, bo do konca preiskav ostal na zdravljenju v kliničnem centru. Kot so še sporočili z občine, župan o samem trčenju, povzročitelju in dogodkih po tem ne ve nič, saj ga je vozilo zadelo nenadoma in povsem nepričakovano.

Ob ugotovitvi, da je vse več primerov, ko ljudje zaradi različnih okoliščin vzamejo pravico v svoje roke (denimo zadnji tragični primer v izolski bolnišnici), je Donoša dejal, da tovrstne dogodke policija težko komentira, saj gre verjetno za spekter različnih okoliščin, ki privedejo posameznika do odločitve o storitvi kaznivega dejanja. Ješetov županski kolega v Kranju Boštjan Trilar v zvezi s tem meni, da so župani neredko krivi za vse težave občanov, da ljudje sami vzamejo pravico v roke, pa je zanj nesprejemljivo.