V Slovenijo tihotapili albanske kriminalce

Kljub temu, da so bili med tihotapljenjem večkrat prijeti, je bil posel dovolj donosen, da so osumljenci vztrajali

Objavljeno
23. oktober 2015 17.32
Jure Predanič
Jure Predanič
Koper – Koprski kriminalisti, ki se ukvarjajo z organizirano kriminaliteto, in njihovi kolegi s hrvaške Istre, so zaključili s preiskavo mednarodne kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem ljudi. Skupaj 21 ljudi so ovadili zaradi 16 kaznivih dejanj, večinoma prehajanja meje.

Člani združbe – gre za 38-letnika, 45-letnika, 44-letnika, 37-letnika, 29-letnika in 35-letnico iz Kopra, 28-letnika iz Srbije, 34-letnika iz Kosova ter 13 Albancev, starih med 25 in 52 let – so kazniva dejanja storili med julijem lani in letošnjim majem. Policisti so zbrali dovolj dokazov, da so jim obesili 11 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje, dve kaznivi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami (zasegli so jim manjšo količino droge), dve kaznivi dejanji zatajitve in tatvino. Med preiskavo, ki jo je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Kopru, so sodelovali tudi z varnostnimi organi iz območja drugih držav EU in Švice, uporabili pa so tudi tako imenovane prikrite preiskovalne ukrepe.

Od Albanije do Slovenije in v EU za 1500 evrov

Kot je povedala tiskovna predstavnica policijske uprave Koper Anita Leskovec, so osumljenci z omenjenimi kaznivimi dejanju zaslužili približno 73.500 evrov oziroma 1500 po tujcu, ki so ga nezakonito spravili na območje EU. Skupaj so sicer na ozemlje EU nezakonito spravili oziroma poskušali spraviti 49 državljanov Albanije, pri čemer so na območju Slovenije policisti prijeli 23 državljanov Albanije. Šef hudodelske združbe je bil 35-letni državljan Albanije, njegova desna roka pa 29-letni Kosovar, ki stalno prebiva v Kopru.

Delovali so tako, da je šef združbe v Albaniji angažiral sodržavljane, ki so bili pripravljeni sodelovati kot vozniki ilegalnih prebežnikov, prav tako izključno sodržavljanov preko Črne Gore in BiH na Hrvaško v bližino državne meje s Slovenijo (na območje Sočerge, Dragonje in Staroda).

Leskovčeva je pojasnila, da se je 35-letni državljan Albanije povezal z 29-letnim državljanom Kosova, ki je vodil kriminalno združbo v Sloveniji. Ta je v Sloveniji angažiral voznike ilegalnih prebežnikov z območja Slovenije (državljane Slovenije in Srbije) in Italije (državljane Albanije in Kosova z začasnim bivanjem v Italiji). Ti so po njegovih navodilih pretihotapili ilegalne prebežnike iz Hrvaške v Slovenijo ter jih prepeljali preko ozemlja Slovenije v ostale države EU in v Švico. Za prevoze so uporabljali neregistrirane avtomobile, na katera so namestili v Kopru ukradene registrske tablice. Kljub temu, da so voznike in prebežnike večkrat policisti dobili med delom, pa je bila po besedah Leskovčeve donosnost posla dovolj velika, da so organizatorji in njihovi sostorilci vztrajali pri tihotapljenju ljudi. »Pri tem poudarjamo, da hudodelska združba ni tihotapila zgolj klasičnih ilegalnih migrantov, torej ekonomskih migrantov ali prosilcev za azil, temveč večinoma ljudi, ki so v preteklosti že bile v EU in v Švici, pa jim je bil, predvsem zaradi storjenih kaznivih dejanj in prekrškov v zvezi s posestjo ali preprodajo prepovedane droge, izrečen ukrep prepovedi vstopa v Schengen. Glede na vse zbrane podatke je evidentno, da je kriminalna združba tihotapila skoraj izključno osebe s kriminalno preteklostjo po naročilih drugih kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem in preprodajo droge na območju EU in Švice, ali pa posameznikov, ki želijo v EU nadaljevati s svojimi kriminalnimi posli,« je povedala.

Kriminalisti še bolj pozorni na tihotapce ljudi

Za prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države osumljencem sicer grozi zaporna kazen do osem let in denarna kazen, za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami zaporna kazen od enega do desetih let, za zatajitev denarna kazen ali zapor do enega leta in za tatvino do tri leta.

Kot je še povedala Anita Leskovec, kriminalisti sektorja kriminalistične policije policijske uprave Koper glede na trenutno aktualno migracijsko situacijo na območju Slovenije še posebej budno in intenzivno spremljajo tovrstno kriminaliteto »z vidika zaznav delovanja posameznikov in kriminalnih združb, ki bi lahko izkoristili trenutne varnostne razmere in tujcem omogočali nezakonit vstop na ozemlje Republike Slovenije oziroma na območje Schengenskega prostora in Švice.«