V sodno dvorano prišla »napačna« sodnica

Konrad Kamenik je bil prepričan, da priča ni tista, ki jo je predlagal, in da so mu kazenski pregon podtaknili.

Objavljeno
20. oktober 2017 00.00
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Konrad Kamenik je spet na zatožni klopi zaradi napada na uradno osebo. Priča, gre za sodnico Klavdijo Prah, ki naj bi dokazala, da so si Kamenika privoščili policisti in mu kazenski pregon podtaknili, pa ni bila ta, ki jo je pričakoval v sodni dvorani. Od nje je na glavni obravnavi zahteval celo identifikacijske dokumente.

Konrad Kamenik, mlajši brat Kristijana Kamenika, je 10. maja prišel na policijsko postajo v Slovenskih Konjicah in zahteval takratnega komandirja Martina Kumra. Ni ga bilo, zato je začel razgrajati, je doslej povedalo več policistov. Kamenik jim je menda grozil, da jih bo ubil, zaklal, pomočnika komandirja Alana Hrapota je tudi udaril. Kamenik navedbe policistov zanika. V svojem zagovoru je dejal, da je prišel na policijsko postajo le podati ovadbo. Prepričan je, da so se policisti proti njemu zarotili.

Med policisti, ki so bili na dan dogodka v službi, je bil tudi Peter Ledinek, ki se je spomnil, da je Kamenik na policijski postaji govoril, da »ga bodo prej ali slej izpustili in da bo takrat najbližjega konjiškega policista ubil, saj nima česa izgubiti«. Ledinek je dejal, da Kamenika pozna že dolgo: »Spremljal sem vse zadeve z družino Kamenik in tudi Konrada, ko je v zadevah nastopal kot oškodovanec.« Na dan dogodka je prav Ledinek Kamenika s kolegom odpeljal v sobo za stranke, potem ko je Kamenik po navedbah policistov razgrajal po postaji. Z njim je čakal na celjske kriminaliste.

»Rekel je, da je njegov edini cilj ubiti konjiškega policista. Tudi meni je grozil, da me bo zaklal, večkrat je ponovil, da ve, kje stanujem. Nikoli nisem imel nobenega konflikta z njim, jaz sem tu, da rešujem težave. Ne vem, zakaj mi je grozil, jaz mu povoda nisem dal,« je dejal Ledinek. Njegove besede je potrdil tudi policist Martin Vinter in dodal: »Ob takšnih grožnjah pride tudi strah. Kamenika smo spremljali že prej in vemo, da je grožnje sposoben uresničiti.«

Brez zadržkov pričo kar tikal

Kamenik se zagovarja, da gre pri zgodbi za konstrukt policije, v katerega so vpleteni tudi policisti, ki na sodišču pričajo proti njemu. To naj bi med drugim potrdila sodnica Klavdija Prah, ki je bila do pred kratkim okrajna sodnica v Slovenskih Konjicah. Kamenik je v zagovoru dejal, da je slišal pogovor med Prahovo in sodnico Lidio Kralj: »Kraljeva je rekla, da lahko Hrapot Kamenika ubije.« Ta teden je v sodno dvorano kot priča prišla tudi sodnica Prahova, in že ko je vstopila, je Kamenik postal nemiren.

Povedala je, da ne ve, zakaj je vabljena, in da Kamenika ne pozna. Ko pa je zanikala, da bi kdaj koli slišala, da lahko Alan Hrapot ubije Kamenika, je Kamenik glasno zaklical: »To ni Klavdija Prah, ki je delala v Slovenskih Konjicah!« Prahova je odgovorila: »Sicer nimam pri sebi osebne izkaznice, ampak jaz sem Klavdija Prah. Do 10. aprila sem bila okrajna sodnica v Slovenskih Konjicah. Kamenika nisem nikoli obravnavala, z Lidio Kralj se nisem nikoli pogovarjala o njem.«

Kamenik je vzrojil: »Ti nisi Klavdija Prah! Imaš osebni dokument?« Sodnica Saša Kovačič ga je tako kot že na prejšnji obravnavi opozorila, da mora priče vikati, od kolegice Prahove, ki je sodnica celjskega okrajnega sodišča, ki je v isti stavbi kot okrožno sodišče, pa ni zahtevala osebnega dokumenta. Danes bo pričala še sodnica Ingrid Lešnik, za katero je manj verjetno, da je Kamenik ne bi spoznal, saj ga je enkrat že obsodila, sodila pa je tudi Kristijanu Kameniku.