V spopadih v salvadorskem zaporu najmanj 14 mrtvih

Spopadli sta se skupini, ki naj bi sicer pripadali enemu kriminalnemu kartelu. Samo v treh dneh 125 umorov ljudi v zaporih.

Objavljeno
23. avgust 2015 11.50
EL SALVADOR-CRIME-PRISON-VIOLENCE-GANGS
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
San Salvador - Najmanj 14 zapornikov je bilo ubitih, ko sta se v enem od zaporov v srednjeameriški državi Salvador spopadli rivalski skupini, so danes sporočile salvadorske oblasti.

Do spopadov je prišlo v zaporu Quezaltepeque, ki leži kakih 30 kilometrov severno od prestolnice San Salvador. Spopadli sta se dve skupini, ki naj bi sicer pripadali enemu kriminalnemu kartelu Barrio 18, so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali v uradu predsednika države. V zaporu so zdaj uvedli izredne razmere in okrepili varnostne ukrepe.

Po poročanju AFP je zaradi spopadov med kriminalnimi skupinami Salvador ena najbolj nevarnih držav na svetu. Dva največja kartela - Mara Salvatrucha in Barrio 18 - naj bi imela kar 70.000 članov. Od tega jih je 10.000 za zapahi.

Salvadorska policija je v sredo sporočila, da so v samo treh dneh v državi zabeležili 125 umorov, kar je zelo veliko celo za »salvadorske standarde«. V prvih šestih mesecih pa je v državi nasilne smrti umrlo 3332 ljudi, kar je občutno več od 2191, kolikor so jih zabeležili v enakem obdobju leto prej.