V sporu Kocijančič-Lovše naj bi pričal tudi Gian-Franco Kasper, predsednik FIS

Tomaž Lovše toži Janeza Kocijančiča, češ da ta o njem javno raznaša neresnice o dogajanju na kongresu Mednarodne smučarske zveze maja 2012 v Južni Koreji.

Objavljeno
09. junij 2015 15.48
jer sojenje
Marko Jakopec
Marko Jakopec

Ljubljana – Čeprav je na naroku aprila letos kazalo, da je v sporu, v katerem nekdanji predsednik Smučarke zveze Slovenije Tomaž Lovše toži prejšnjega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Janeza Kocijančiča zaradi žaljive obdolžitve možna poravnava, te vendarle ni bilo.

Kot je sodišču sporočil Kocijančičev pooblaščenec, odvetnik Emil Zakonjšek, je obtoženi vložil ugovor na obtožnico, kar pomeni, da krivde na predobravnavnem naroku ni priznal. Sojenje se bo tako nadaljevalo z glavno obravnavo, na kateri bodo izvedli dokaze obeh strank.

Pooblaščenka Tomaža Lovšeta, odvetnica Tanja Martelanc, je tako med 16 predlogi za zaslišanje prič predlagala tudi zaslišanje predsednika Mednarodne smučarske zveze Gian-Franca Kasperja. Pooblaščenec Janeza Kocijančiča odvetnik Zakonjšek pa je sodišču predlagal seznanitev s številnimi listinami, s katerimi bodo dokazovali, da je Kocijančič lahko utemeljeno verjel vse, kar je javno trdil.

Vse skupaj se je začelo, ko je Tomaž Lovše, 31. maja 2012 med 48. kongresom Mednarodne smučarske zveze v Južni Koreji odstopil z mesta predsednika Smučarske zveze Slovenije. Dan pred njegovim odstopom je FIS odločil, da Planica ne bo gostila svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2017.

Kmalu po tem so na dan prišle govorice, po Lovšetovem prepričanju je njihov avtor prav Janez Kocijančič, da se je takratni predsednik Smučarske zveze Slovenije na kongresu vedel povsem neprimerno. Tako naj bi Kocijančič trdil, da se je Lovše že dan pred glasovanjem za prireditelja svetovnega prvenstva v nordijski kombinaciji, smučarskih skokih in tekih leta 2017, ki ga je morala Planica v zadnjem krogu s 3:12 prepustiti Lahtiju, vedel čudno.

Med večerjo FIS naj bi začel kričati na Kocijančiča in planiška ambasadorja Petro Majdič in Francija Petka, češ da ne bodo dobili nordijskega SP. Ustno je menda grozil tudi predsedniku FIS Gian-Francu Kasperju.

Lovše je navedbe Janeza Kocijančiča in neuradnih oziroma neimenovanih virov o njegovem domnevno neprimernem obnašanju v izjavi po odstopu z mesta predsednika SZS pa tudi kasneje kategorično zanikal. Kot trdi, na kongresu FIS ni nikomur grozil ali se kako drugače neprimerno vedel.

Natolcevanja, da je ustno grozil predsedniku FIS Gian-Francu Kasperju, so popolna izmišljotina, saj z njim, kot zatrjuje, ni na štiri oči spregovoril niti besede. Prav tako nista komunicirala po telefonu ali kratkih tekstovnih sporočilih (SMS). Izmenjala sta le nekaj vljudnostnih besed ob Kocijančičevi navzočnosti.

Sojenje se bo z zaslišanjem tožnika in obtoženca nadaljevalo v začetku oktobra.