V stanju neprištevnosti zažgala stanovanjsko hišo

Obtoženi Ivi Feigel je tožilstvo sprva očitalo celo, da se je neprištevna poskušala ubiti moža.

Objavljeno
11. marec 2015 18.29
Ana Cukijati
Ana Cukijati
Nova Gorica – Za kaznivo dejanje požiga, ki je v noči na 19. februar 2013 predramil prebivalce Ajdovščine, je novogoriško okrožno sodišče za krivo spoznalo tamkajšnjo stanovalko, 68-letno Ivo Feigel, in ji izreklo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, saj je požar zanetila v stanju neprištevnosti. Sprva pa so na obtoženo leteli še precej resnejši očitki.

Tožilstvo je obtoženi Ivi Feigel sprva očitalo poskus uboja v stanju neprištevnosti, v spremenjeni obtožnici pa kaznivi dejanji povzročitve lahke telesne poškodbe in požiga.

Vžigalico pristavila po zakonskem prepiru

Pred dvema letoma je zagorelo na podstrešju starejše hiše v Gregorčičevi ulici v Ajdovščini, na kar je opozoril raznašalec časopisov. Opazil je dim, ki se je valil iz podstrešnih oken, in poklical gasilce. Ob njihovem prihodu so se že razbesneli močni ognjeni zublji. Gasilca sta vstopila v hišo in se povzpela v prvo nadstropje, kjer sta najprej srečala stanovalko Ivo Feigel, iz bližnje sobe pa je nato prišel še njen mož Miklavž. Oba so nato spravili iz goreče hiše in se lotili gašenja.

Neposredno pred požarom se je menda med zakoncema vnel prepir, v katerem je, po mnenju tožilstva, žena grozila možu s sekiro in ga hotela zabosti z lesenim količkom. Med dokaznim postopkom pa je tožilstvo po prejetih izvedenskih mnenjih spremenilo obtožnico in 68-letnici očitalo le kaznivi dejanji povzročitve lahke telesne poškodbe in požiga.

Kar dva najeta sodna izvedenca psihiatrične stroke od treh sta ugotovila, da za obtoženko s kronično shizofreno psihozo ni potrebno psihiatrično zdravljenje na zaprtem oddelku. Obenem sta potrdila, da je njeno današnje stanje zaradi predpisane antipsihotične terapije bistveno boljše, obtožena je vodljiva in sodeluje pri zdravljenju, ki ga noče prekiniti. Izvedenec je še poudaril, da se Feiglova ne sme vrniti v avtentično okolje, in predlagal, naj jo namestijo v dom starejših občanov, kjer naj najprej biva na varovanem oddelku, nato pa jo lahko premestijo tudi na odprti bivalni oddelek. Pri tem bi tamkajšnje osebje skrbelo za njeno redno jemanje predpisanih zdravil.

Obvezno psihiatrično zdravljenje na prostosti

Državna tožilka je sodišču predlagala, naj obtoženo spozna za krivo storitve kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe njenemu možu Miklavžu in požiga podstrešja njune stanovanjske hiše, kar je domnevno storila v stanju neprištevnosti zaradi njene dolgotrajne bolezni. Obenem je predlagala, naj ji senat izreče varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti.

Zagovornik obtožene se s predlogom tožilstva ni strinjal, saj ji po njegovem mnenju kaznivi dejanji nista bili dokazani. »Motiv požiga v dokaznem postopku ni bil ugotovljen, saj je obtoženka sodišču zatrdila, da požara ni zanetila,« je senatu izpostavil v sklepni besedi. Sodišču je zato predlagal, naj jo oprosti vseh obtožb.

Tričlanski senat novogoriškega okrožnega sodišča je na koncu obtoženo oprostil obtožbe kaznivega dejanja lažje telesne poškodbe, saj da ni dovolj dokazov, zaradi požiga pa ji je izrekel varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljena na prostosti.