V streljanju v okolici Ptuja tri osebe huje ranjene

Trikratni poskus umora: 67-letnik je pastorka ustrelil v komolec, njegovo partnerico, ki je v smrtni nevarnosti, v vrat.

Objavljeno
30. junij 2013 11.46
USA-SHOOTING-NEWORLEANS
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Ptuj - V soboto zvečer je bila v kraju Spodnji Velovlek krvava drama. Pobesneli 67-letnik je s pištolo huje ranil pastorka in njegovo zunajzakonsko partnerko. Še hujšo tragedijo je preprečil sosed, ki je strelca onesposobil.

Po besedah predstavnika za odnose z javnostjo mariborske policijske uprave Mirana Šadla so bili okrog 21.50 pred kletnimi prostori stanovanjske hiše 47-letni pastorek, njegova 48-letna zunajzakonska partnerka in 31-letni sosed. Osumljenec (neuradno Franc Polanec), ki je s pastorkom (Francijem Ficijanom) že dalj časa sprt, je z vrta proti trojici izstrelil pet nabojev.

Žensko je zadel v vrat, pastorka pa v levi komolec. Ta je zatem s sosedovo pomočjo partnerko Andrejo Jakšič zvlekel v kletne bivalne prostore, kamor so se zatekli pred pobesnelim strelcem, misleč, da so na varnem. A osumljenec je prišel za njimi in s pištolo v roki še naprej grozil, da jih bo pobil. Vendar se ga sosed ni ustrašil, saj je skočil nanj, ga razorožil in onesposobil.

Strelec bi grožnje vsekakor lahko uresničil, saj so policisti pri pregledu orožja, za katerega ni imel dovoljenja, ugotovili, da je bil v pištoli še en naboj, v žepu pa je imel še preklopni nož. Kaj ga je gnalo, da je tako brutalno obračunal s pastorkom in njegovo partnerko, policija ni sporočila. Neuradno pa sta bila s pastorkom v sporu zaradi matere oziroma žene.

Pred dvema letoma je namreč Polančevo življenjsko družico zadela kap in po zdravljenju v bolnišnici se je preselila v dom starostnikov. Polanec si je želel, da se vrne domov, njen sin pa je temu menda nasprotoval, zaradi česar sta bila v sporu. Baje je osumljenec, ki je sicer v kraju veljal za priljubljenega, že dolgo govoril, da bo pastorka in njegovo partnerko ubil.

Posredoval je sosed 
in preprečil tragedijo

Grožnje je uresničil v soboto zvečer in le odzivu soseda Andreja Murka gre zahvala, da se strelski pohod ni končal še bolj krvavo. Kot je povedal Murko, ki se je pri Ficijanu oglasil, da mu je vrnil kolo, je naenkrat počilo in ženska je padla. Preden je ugotovil, kaj se je zgodilo, je strel že zadel Ficijana. Zatem sta ranjeno žensko zvlekla na varno, Murko pa je strelca začel panično tepsti. Ali je v njegovi roki videl pištolo, se ne spominja.

V streljanju jo je najbolj skupila Jakšičeva, saj je v življenjski nevarnosti, pastorek je huje poškodovan, sosed, ki je zdravniško pomoč odklonil, pa lažje. Osumljenec je v spopadu s sosedom, po poklicu je zidar, staknil hude poškodbe in se prav tako zdravi v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru. Po zdravljenju ga bo policija privedla k preiskovalnemu sodniku in ga osumila trojnega poskusa umora.

Strelcu za trojni poskus umora grozi najmanj 15 let zapora.