V teksaških zaporih zaradi vročine umrlo že 14 kaznjencev

Upravnik zaporov kljub temu meni, da so ventilatorji in hladna voda dovolj in da v celicah ne potrebujejo klimatskih naprav.

Objavljeno
23. april 2014 14.40
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Houston − Poročilo, ki so ga izdali na oddelku za človekove pravice pravne univerze v ameriški zvezni državi Teksas, je razkrilo, da tamkajšnji zaporniki zaradi vročine ne le trpijo, ampak zaradi nje umirajo. Od leta 2007 do danes je v tamkajšnjih zaporih zaradi vročine umrlo že 14 kaznjencev.

»Ker ima teksaško pravosodno ministrstvo popolni nadzor nad zapori v državi, bi morali oni prevzeti tudi odgovornost za zdravje in varnost zapornikov,« je od izdaji poročila povedal predstojnik oddelka za človekove pravice. Dodal je, da je pravosodno ministrstvo v Teksasu vedelo za razmere, a ukrepali niso.

Pred leti jih je doletela celo tožba zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti, ki so jo proti ministrstvu vložili svojci enega od zapornikov, ki je umrl zaradi odpovedi organov, kar da je bila posledica ekstremnih temperatur. »V pripravi je še več tožb, ne le zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti, ampak tudi zaradi ogrožanja zdravja in življenj zapornikov,« je povedal predstojnik prej omenjenega oddelka, ki je javnosti razkril še, da imajo v zaporniškem kompleksu urejeno hlajenje v hlevu, nimajo pa urejenega hlajenja v zaporniških celicah.

»Imamo postopke, ki jih upoštevamo, ko se temperature v celicah dvignejo in s katerimi poskušamo zapornikom olajšati vročino − delajo zgodaj zjutraj, ko so temperature še znosnejše, vedno imajo na voljo hladno vodo in led, v celicah so tudi ventilatorji,« se je po objavi poročila branil upravnik zaporov, ki meni, da so tovrstni ukrepi dovolj, s čimer pa se ne strinjajo na oddelku za človekove pravice, kjer menijo, da zgolj ventilatorji ne zadoščajo in da bi v celice morali namestiti klimatske naprave.