Požig stanovanjske hiše, namenjene Romom

Najmanj verjetno se zdi, da je bil na delu piroman, sumijo predvsem krajane in Rome.

Objavljeno
07. april 2014 10.58
Posodobljeno
07. april 2014 10.58
 Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Celje – Požig nenaseljene stanovanjske hiše v Trnovljah pri Celju, ki je zagorela v soboto, ne bi pritegnila posebne pozornosti javnosti, če ne bi bila to hiša, kamor naj bi naselili celjsko romsko družino Koprivšek-Šarlija. Postavlja se vprašanje, kje bo družina dobila novo streho nad glavo.

Gasilci PGE Celje so bili obveščeni o požaru na stanovanjskem objektu Ob Hudinji 16 ob 1.24 ponoči, ob njihovem prihodu na kraj dogodka pa je ogenj zajel že vse prostore skupaj z ostrešjem. Gorelo ni le v kletnih prostorih. Gasilci PGE Celje in PGD Trnovlje pri Celju so preprečili nadaljnje širjenje požara in ga uspešno pogasili. Celjski policisti in kriminalisti, ki še nadaljujejo preiskavo, so takoj ocenili, da gre za požig. Materialno škodo so ocenili na 123.000 evrov, vprašanje pa je, kdo bo obnovil objekt.

Ni verjetno, da bo celjska mestna občina, ki je nameravala naseliti romsko družino Koprivšek-Šarlija v Trnovljah, kupila požgano hišo in jo še obnovila. Romska družina živi v podrtiji na Mariborski cesti, ki se jim lahko vsak hip podre na glavo. V občini so jim zato ponudili namestitev v bivalnih kontejnerjih. Družina je ponudbo zavrnila in si sama poiskala nadomestno domovanje v Škofji vasi. Zaradi pomanjkanja denarja občina ni šla v odkup. Namesto tega je predlagala odkup hiše s pripadajočim zemljiščem v Trnovljah, romski starosta pa se je strinjal s preselitvijo.

Preiskava poteka v treh smereh

Policisti in kriminalisti, ki nadaljujejo zbiranje obvestil, preiskujejo v treh smereh. Ogenj bi lahko podtaknil kdo od krajanov Trnovelj ali članov tamkajšnje civilne iniciative, ki so odločno proti naselitvi romske družine v njihovem okolju. Ni izključeno niti to, da je stanovanjsko hišo žažgal kdo od Romov, ki mu ni všeč selitev v nov dom. Še najmanj verjetno je, da je nekdo podtaknil ogenj iz objestnosti, kratkočasja ali ljubezni do ognjenih zubljev.

Krajani so se uprli načrtom celjske občine konec lanskega leta, ker jih ni obvestila, da bo odkupila in uredila sporni objekt v njihovi soseščini ter vanj namestila romsko družino. V civilni iniciativi so zbrali 700 podpisov proti naselitvi. Da jim ne bi kdo očital, da so nestrpni do Romov, so hkrati pojasnili, da na njihovem območju živijo že tri romske družine, ki pa niso problematične, kot je skupnost Koprivšek-Šarlija, ki se je povsod izogibajo. Celjski župan Bojan Šrot je na začetku leta sklenil kompromis s krajani, ki so zahtevali predhodno socializacijo sporne romske družine, da bodo z njeno selitvijo počakali pol leta.

Po požigu je Dora Šarlija izjavila: »Najverjetneje so to storili sosedi in nihče drug. Sumimo, katera soseda bi lahko bila vpletnena, a naj to razišče policija. Hiša se kar sama že ni zažgala. Ne pravim, da je hišo zažgala ona, je pa nekomu najbrž plačala, da je to storil. Dogovorjeni smo bili, da lahko zasadimo rože in začnemo urejati okolico. Sem se že veselila, da se bomo enkrat končno premaknili iz tega gnoja na Mariborski cesti.«

Šarlijeva je še razočarano izpovedala: »Krajani so se požaru smejali. Tista, ki naj bi naročila požig, ne prihaja neposredno iz tega dela Trnovelj, je pa ena tistih, ki je podpise na peticiji pobirala tudi od mrtvih. Ne razumem, kaj smo ji storili. Očitno nam ta hiša že ni bila namenjena in očitno nas obkrožajo hudobni ljudje. Zakaj bi se nas bali? Ne spominjam se, da bi Romi v Sloveniji komu kaj zažgali.«