V zadevi Mip je izostala tožilka

V 57 kaznivih dejanjih naj bi bili upniki − tudi cvet slovenskih bank − domnevno oškodovani za 75,5 milijona evrov.

Objavljeno
10. april 2015 11.47
SODIŠČE - Kovač Volk
Milka Bizovičar, A. S., gospodarstvo, STA
Milka Bizovičar, A. S., gospodarstvo, STA

Ljubljana − Skoraj do dneva natančno dve leti po tem, ko so poslanci v državnem zboru spraševali, kaj se dogaja v sodnem postopku proti družini Volk, ki naj bi zavozila novogoriški Mip, tudi danes na ljubljanskem okrožnem sodišču ni bilo sodne obravnave. Predobravnavni narok, na katerem imajo obtoženi možnost priznati krivdo, je sodnica prestavila na 22. maj, saj državne tožilke ni bilo na sodišče, odsotnosti pa ni v naprej opravičila.

Med trojico obtoženih pa sta bila navzoča le Marko Volk in njegov svak Martin Kovač, medtem ko očeta Vojteha Volka iz zdravstvenih razlogov ni bilo - za kar je sodišču predložil zdravniško potrdilo.

Obtožica trojico bremeni, da so banke zavedli z neresničnimi podatki o poslovanju in izmišljenimi zavarovanji. S tem je Mip, kot so prepričani na tožilstvu, dobil osem milijonov evrov posojila, ki ga nikoli ni vrnil. Na predobravnavni narok je med vabljenimi bankami prišel samo predstvnik NLB, ki je vložil premoženjsko pravni zahtevek, enako so že storili tudi v NKBM.

Tožilstvo Vojteha Volka tudi bremeni, da je prek svojega srbskega podjetja Kolbis nezakonito prejel 315.000 evrov v svoje italijansko podjetje Eurovit, SID banka je junija 2007 Mipu odobrila 4,5 milijona evrov namenskega posojila, Mip pa je polovico tega nakazal družbi Kolbis, ta pa 500.000 evrov družbi Eurovit. Ta posel pa naj bi bil fiktiven.

Osumljena trojica naj bi odplačevala dolgove iz zadolženega premoženja, za pridobivanje različnih posojil pa navajala neresnične poslovne podatke. Ob ponarejanju poslovnih listin pa so pred začetkom stečaja na družinsko podjetje nakazovali denar, ki so ga zaslužili s prodajo Mipovih zalog.

Pred dvema letoma smo poročali, da so Mipove lastnike in takrat vodilne Vojteha Volka, Marka Volka in Martina Kovača novogoriški kriminalisti vrhovnemu državnemu tožilstvu kazensko ovadili že julija 2010 zaradi suma storitve 57 kaznivih dejanj, s katerimi so upnike domnevno oškodovali za 75,5 milijona evrov.

V Mipu so nasedle banke SID, NLB, NKBM, Abanka Vipa in Unicredit. Zaradi poslovne goljufije in preslepitve pri pridobitvi posojila je marca 2009 banka SID na tožilstvo vložila ovadbo, oba Volka in Kovač pa so bili osumljeni kaznivih dejanj lažnega stečaja, preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Zadeva je prišla na sodišča šele marca 2012, tri leta po tem, ko je brez dela ostalo več kot 250 ljudi.