V zadevi Volgemut zaslišali petnajst prič

Obramba je dokazovala, da policija drugih osumljencev sploh ni iskala

Objavljeno
22. maj 2015 17.36
Sojenje Milan Vogemut
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Z maratonskim zasliševanjem petnajstih prič se je na soboškem okrožnem sodišču nadaljevalo ponovno sojenje domnevnemu morilcu ptujskega podjetnika Branka Franca Klinca Milanu Volgemutu. Kar pet prič je bilo policistov ali kriminalistov, zagovornica Vlasta Županc pa je poskušala dokazovati predvsem, da policija v preiskavi sploh ni iskala drugih osumljencev.

Policista - kriminalista Draga Koka, ki je decembra 2013 skupaj s kolegico Klavdijo Knafelc pred njegovo aretacijo opravil dva pogovora z obtoženim Volgemutom je tako Župančeva spraševala predvsem, zakaj so drugi pogovor nenadoma prekinili in Volgemuta prijeli, zakaj preiskovalci na posnetkih nadzornih kamer iz časa umora niso iskali tudi morebitnih drugih sumljivih oseb ali vozil, ampak le Volgemuta (ki ga, mimogrede, na posnetkih ni bilo) in zakaj natančno se je vodstvo preiskave odločilo za prijetje Volgemuta.

Na slednje vprašanje je bolj podrobno kot Kok odgovorila Klavdija Knafelc, ki je dejala, da so iz štaba preiskave sporočili, da so zbrali dovolj podatkov, da se bodo verjetno odločili za odvzem prostosti Milanu Volgemutu. Toda tudi sama ni vedela povedati, kateri podatek je bil takrat bistven za odvzem prostosti. Oba kriminalista pa sta povedala, da sta se v glavnem ukvarjala le z Vogemutom in ugotavljanjem njegovega alibija.

Ne omenjena kriminalista in ne nihče drug tako na obravnavi ni vedel povedati, zakaj policija ni vložila več napora, da bi ugotovila, čigavi so sledovi krvi na papirnati brisači, ki so jo po umoru našli v zaboju za drva v gostilni, v kateri je bil petkrat ustreljen njen lastnik Klinc. Tudi o dveh sumljivih, domnevno gluhonemih neznancih, ki sta se v gostilni mudila dva dni pred umorom, preiskovalci niso kaj veliko poizvedovali in niso zavarovali posnetkov zasebne varnostne kamere, ki je v noči umora v bližini Klinčeve gostilne posnela sumljivo vozilo.

Sicer so zaslišali še tri hčere umorjenega in njegovo nekdanjo ženo. Vse so govorile predvsem o nezavidljivem finančnem položaju očeta in moža, hčerka Branka in bivša žena Marica Klinc pa sta potrdili, da se je bal edino Milana Volgemuta in da sta šele pred kratkim od Edvarda Strelca izvedeli, da mu je Klinc malo pred smrtjo povedal, da mu Volgemut grozi.

Bivši mož Volgemutove sestre Jakob Mohorko pa je nekoliko nesamozavestno pričal o tem, da je Volgemut pred letom ali dvema pri njem v Šentilju dresiral svojega lovskega psa tako, da je s plašilno pištolo streljal v njegovi bližini. Volgemut je namreč sledove smodnika na pri njem najdenih usnjenih rokavicah v razveljavljenem postopku pred ptujskim okrožnim sodiščem razlagal prav s tem, da je smodnik na njih zgolj zaradi streljanja s plašilko pri dresuri psa. Te rokavice pa so eden redkih če ne celo edini materialni dokaz, ki posredno obremenjuje Volgemuta.

Da bi bolje razjasnili potek preiskave in ugotovili, ali se je policija pri preiskavi res prehitro osredotočila samo na Volgemuta, kot to očita Volgemutova zagovornica, je predsednica senata Natalija Pavlič Goldinskij sprejela dodaten dokazni predlog, da bodo zaslišali tudi takratnega vodjo kriminalistične preiskave Darka Nerata z mariboske policijske uprave.