V zameno za drogo dobili celo motorne žage

Zaradi vpletenosti v kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo heroina, ovadili 11 oseb.

Objavljeno
19. januar 2016 16.44
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Osem mesecev so celjski kriminalisti spremljali kriminalno združbo, ki je s heroinom zalagala odvisnike Koroške, Šaleške in Savinjske regije. V obsežni akciji prejšnji teden so kriminalisti, pripadniki posebne celjske policijske enote in specialne enote Generalne policijske uprave ovadili enajst oseb, starih od 29 do 42 let.

Šest osumljenih je v priporu, štirje imajo enaka kazniva dejanja že v svojih življenjepisih.

Kriminalisti so preiskavo začeli maja lani pri najnižjih členih verige – uličnih preprodajalcih. Nato so preiskavo širili na dobavitelje in kmalu ugotovili, da ne gre le za nekaj posameznikov, je povedal pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Celje Aleš Slapnik: »Preiskava je pripeljala do ugotovitev, da gre za dobro organizirano združbo preprodajalcev, organizatorjev, pomočnikov, vmesnih posrednikov. V preiskavi smo tako morali uporabiti tudi prikrite preiskovalne ukrepe.«

Člani združbe so imeli jasno razdeljene in določene vloge, pri svojem delu pa so uporabljali veliko varnostnih potez. Gre predvsem za uporabo šifriranih sporočil, več različnih telefonov, ki so jih uporabili samo nekajkrat in podobno. Policija take metode pozna, vendar je delo kriminalistov v takih primerih precej oteženo, je povedal Slapnik: »Prav zato smo na tožilstvo podali predlog za uvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov, s katerimi smo dobili dokaze o organizaciji te hudodelske združbe.«

Veliki zaslužki

Združba, prav vsi člani so doma na območju Policijske uprave Celje, je prodajala skoraj izključno heroin. Vsak dan so ga odvisnikom in nadaljnjim prodajalcem Koroške, Savinjske in Šaleške regije prodajali od pol grama do celo 800 gramov. Glede na količino droge, s katero so razpolagali, glede na število in gostoto prodaj, policija ocenjuje, da so prodali od enega do dva kilograma heroina na mesec, ki ima trenutno ceno na trgu od 20 do 40 evrov za gram. V najslabšem primeru je združba tako v zadnjih osmih mesecih zaslužila 160.000 evrov, v najboljšem pa kar 640 tisočakov.

Našli dva kilograma heroina

Od kod je heroin prišel do združbe, policija še preiskuje. Odvisniki in preprodajalci si bodo prej ali slej našli nove dobavitelje, saj ti, ki so bili v združbi, še zdaleč niso edini. Je pa tudi ta akcija trenutno povzročila kar nekaj preplaha, je povedal Slapnik: »Vsaka taka akcija malo zatrese podzemlje ali preprodajalce. Imeli so pripravljene tudi metadonske stekleničke, kar pomeni, da so se tudi s tem zalagali. Preprodajalci bodo tako imeli težavo, saj je težko hitro najti novega dobavitelja droge, potem ko se nekoga navadiš. Možno je namreč tudi, da te kdo prinese okoli, prodaja slabo robo, pri metadonu so lahko tudi velike težave, saj je zmešan za vsakega posameznika.« Metadonske stekleničke so bile prav tako »domače«, iz velenjske metadonske ambulante.

V zaključni akciji preiskave prejšnji teden so policisti in kriminalisti opravili devet hišnih in deset osebnih preiskav ter štiri preiskave vozil. V hišnih preiskavah so zasegli dva kilograma heroina, 40 gramov kokaina, denar, zelo precizne tehtnice, na katerih so bili še sledovi drog, vrečke in zavitke z drogo, pa tudi motorne žage, ki so tam najverjetneje pristale kot plačilo, je razložil Slapnik: »Po našem mnenju to izvira iz kaznivih dejanj premoženjske narave. S temi predmeti so odvisniki plačevali za drogo, kadar niso imeli denarja.«

Po Slapnikovem mnenju so s to akcijo preprodajalcem v okolici Žalca, Velenja in na Koroškem zadali dober udarec. Eden izmed članov združbe je sicer akcijo pričakal v priporu, zaradi istega kaznivega dejanja je v priporu že od novembra. On ni edini povratnik, še trije so že bili obravnavani zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Za preprodajalce je za tovrstna dejanja predvidena kazen od enega do deset let zapora, za organizatorje združbe pa od pet do petnajst let zapora.