V zapor za pet let, ker je bežal policistom in jim grozil?

Obramba opozarja, da so Stephenu Casiraghiju, ko je bil izpuščen na prostost, nezakonito sledili.

Objavljeno
13. september 2017 19.02
sojenje Stephenu Casiraghiju. Ljubljana, 13.9.2017 Foto: Marko Feist
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Dolgih pet let in pol bi tožilstvo naložilo razvpitemu obsojencu Stephenu Casiraghiju zaradi njegove zadnje epizode, ko se je po kratki izkušnji na svobodi spet preselil za rešetke. In to celo v primeru priznanja krivde, tako da bi tožilski predlog ob koncu rednega sojenja utegnil biti še višji. Casiraghi krivde namreč ni priznal.

»Obtoženi se ne more zagovarjati, ker je vklenjen, kar je kršitev človekovih pravic in svoboščin,« je na včerajšnjem predobravnavnem naroku na vprašanja sodnika Martina Jančarja večinoma odgovarjal Stephen Casiraghi, ki so ga na sodišče pripeljali iz ljubljanskih priporov. Sodnika je med drugim zanimalo, zakaj naj bi ga vklenjene noge ovirale pri sodelovanju med postopkom, a je Casiraghi le vztrajal pri svojem odgovoru. Dejal je še, da ne razume »teh podtikanj in laži.« Nasprotoval je tudi temu, da bi tožilec Matej Peterca na sodišču predstavil obtožnico. »A zdaj bomo imeli pa bralne vaje?« je dejal in tožilca nato še enkrat prekinil sredi branja obtožnice. »Ali moram to poslušati, te bralne vaje? Moja ušesa tega niso dolžna poslušati. Od tega me že glava boli,« se je pritoževal, sodnik pa mu je nato dovolil, da se je za čas predstavitve obtožnice preselil na hodnik sodišča.

Tožilstvo Casiraghiju očita, da je 25. marca med 9.22 in 9.30 v centru Ljubljane s svojo nevarno vožnjo ogrozil življenja več ljudi. Z renault cliom, na katerem je imel ukradeni registrski tablici, Casiragi (ki nima vozniškega dovoljenja) znakov policistov, ki sta ga skušala ustaviti, namreč ni ubogal, temveč je v križišču Njegoševe ceste in Hrvatskega trga zapeljal v rdečo luč, nadaljeval po okoliških ulicah, peljal tudi v nasprotno smer v enosmerno ulico. Med nevarno vožnjo se mu je moral voznik nasproti vozečega avtomobila tudi umakniti, da je preprečil nesrečo. Kjer je omejitev 30 na uro, je vozil med 80 in 90 kilometri na uro, tudi mimo pediatrične klinike, kjer je bilo na pločniku in ob prehodih več ljudi. Casiraghi je nato s svojo predrzno in nevarno vožnjo nadaljeval vse do Rojčeve ulice v Mostah, kjer je avto ustavil. Zaradi nevarne vožnje bi ga tožilec v zapor poslal za eno leto in pol.

Policistoma grozil, da ju bo že našel

Vendar to ni edini očitek v obtožnici, saj naj bi ob tem tudi s silo preprečil uradni osebi uradni dejanje, ko je proti policistoma, ki sta ga skušala ustaviti, zapeljal s svojim cliom. Policist je, da bi preprečil nesrečo, moral zapeljali vzvratno, Casiraghi pa je z visoko hitrostjo zapeljal tik ob avtomobilu. Zaradi tega bi tožilec Casiraghiju naložil še dve leti zapora. A to še ni vse, saj je v obtožnici tudi očitek, da se je Casiraghi policistoma, ki sta mu odvzela prostost, maščeval, in sicer jima je menda zabrusil, da ju bo že našel in se jima maščeval, ker je moral imeti tako dolgo lisice na rokah. Ob tem naj bi policista zastrašujoče pogledal in jima rekel, da bo imela ljubljanska policija veliko dela, ko bo čez dve leti prišel iz zapora.

Če bi obveljalo pri predlogu tožilca Mateja Peterce, bi iz zapora prišel precej kasneje, saj bi mu le za to grožnjo naložil kar dve leti in tri mesece zapora, njegov predlog enotne kazni v primeru priznanja krivde nevarne vožnje in dveh kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi pa je pet let in pol.

Vendar Casiraghi krivde ni priznal oziroma v postopku sploh ni hotel sodelovati. Že pred tem je zahteval izločitev senata okrožnega in višjega sodišča in prenos sojenja na drugo sodišče, saj meni, da je to pristransko, sodniku pa je očital tudi kršitev pravice do obrambe, saj mu menda ni omogočil vpogleda v sodni spis. »To ne drži. V spis lahko vpogledate kadarkoli, tudi sedaj, če želite,« je dejal sodnik in nadaljeval, da je pa res, da spis res veliko potuje na višje in vrhovno sodišče, saj se Casiraghi na vsako odločitev pritoži.

Policija naj bi Casiraghiju nezakonito sledila

Casiraghijeva zagovornica Nataša Ljubič pa je predlagala izločitev takorekoč vseh dokazov iz spisa. Trdi namreč, da je Casiraghi v tem postopku žrtev svoje razvpitosti in da so mu policisti po izpustu na prostost (po dveh desetletjih za zapahi mu je vrhovno sodišče 9. marca zaradi dotedanjega nepravilnega združevanja zapornih kazni odpravilo prestajanje kazni, na kateri bi sicer moral biti do avgusta 2019) nezakonito sledili, saj za prikrite ukrepe ni bilo nobenih sodnih odredb. Dvom obrambe v zakonitost ravnanja policije so še okrepile nasprotujoče si izjave policistov, ki so jih menda glede tega dajali tekom preiskave in iz katerih je jasno, da so mu sledili. Obramba sicer ne oporeka temu, da lahko policija ustavi voznika avtomobila, ki ima nameščene druge tablice, vendar je sporno njihovo predhodno delovanje. Po načelu »sadeža zastrupljenega drevesa« je treba posledično iz spisa izločiti vse dokaze. Posledično je zahteva tudi izločitev predsednika senata, ki se je s temi dokazi seznanil.

Tožilec je na sodišču sicer zatrdil, da so bili vsi dokazi zbrani zakonito, saj sta policista Casiraghija menda opazila slučajno.