V zapor zaradi napada na partnerja bivše žene

Po mnenju sodišča Derviš Mešinović ni bil izzvan, temveč je prav on začel fizično obračunavanje.

Objavljeno
31. marec 2017 22.28
Ljubljana, 21.04.2016, sojenje Mesinovic Dervisu in soobdolzenemu. Foto: Marko Feist
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Ljubljana – Za šest let in štiri mesece se v zapor zaradi poskusa uboja in grožnje seli Derviš Mešinović, ki je novembra 2015 v Štepanjskem naselju z nožem napadel partnerja nekdanje žene, če bo sodba ljubljanskega okrožnega sodišča postala pravnomočna.

Vse skupaj se je odvijalo 8. novembra 2015 okoli pol devete ure zvečer pred blokom na Bilečanski 4 v Ljubljani, kjer živi Mešinovićeva nekdanja žena Tetyana Mešinović. Povod za dejanje po sicer dolgoletnem sporu med zakoncema je bil Mešinovićev mobilni telefon, ki ga je pozabil pri hčerki nekdanje po tem, ko je deklico pripeljal k mami.

Obtoženi je v svoj bran povedal, da je takrat bivša žena poklicala njegovega brata Šerifa (ta je bil zaradi nasilništva s povzročitvijo lahke telesne poškodbe v isti zadevi ob priznanju krivde pogojno obsojen na leto dni zapora s preizkusno dobo treh let) in mu naročila, naj Mešinović prinese dekličin potni list, ona pa mu bo dala mobilni telefon. Nato pa se je začelo. Ko sta Tetyana in njen partner Tomislav Rabar prišla pred blok, se je, kot je povedala tožilka Mirjam Kline, tej pa je na koncu pritrdil tudi petčlanski sodni senat, ki mu je predsedovala ljubljanska okrožna sodnica Polona Herman, zapodil proti Rabarju in ga zabodel z nožem, ob tem pa je s pestjo v glavo udaril tudi nekdanjo ženo. Rabarja je tako z nožem dolžine rezila 10 centimetrov dvakrat zabodel (vbod v zgornji levi del njegovega hrbta bi bil lahko zanj usoden).

Rabar je na sodišči povedal, da je Tetyana Mešinović že pred tem dogodkom zaradi Mešinovićevih udarcev domov večkrat prišla v modricah in da takrat ni prav nič grozila Dervišu, kot je ta v zagovoru večkrat ponovil. Ko sta takrat stopila iz bloka, je obtoženi iz žepa že potegnil nož in najprej s pestjo nekdanjo ženo udaril v glavo, nakar ji je Rabar stopil v bran. »Enostavno je krenil proti meni in jaz sem ga nato brcnil v spodnji del telesa,« se je spominjal in nadaljeval, da ga je z nožem zabodel v desno roko in jo preluknjal, nato še v levo stran hrbta, med rebra, prebodel mu je tudi želodec. Poskušal mu je pobegniti, a ga je napadalec dohitel, ga prijel za jakno in zbil na tla ter ga z nogo udaril v desno stran telesa. V zgodbo je nato stopil še obtoženčev brat Šerif Mešinović, ki ga je dvakrat močno brcnil v desno stran telesa in enkrat v desno ramo, tako da mu je iz sklepa skočila rama.

Izrazita jeza

Da je Derviš Mešinović kriv, po besedah sodnice, ki jo je obtoženi zaradi negodovanja večkrat prekinil, jasno kaže tudi posnetek nadzorne kamere, in sicer se je takoj spustil v fizični spopad z Rabarjem. Po mnenju sodišča tako ni res, da mu je nekdanja žena pred tem rekla, kot je trdil obtoženi, da je »gnoj in da bo sedaj dobil svoje«. »Vi ste tisti, ki je začel fizično obračunavanje. Pri Rabarju je vidna obrambna drža,« je še povedala sodnica. V obrazložitvi sodbe je spomnila tudi na ugotovitev izvedenke psihiatrične stroke, da je pri njem prisotna izrazita jeza do oškodovanke.

V kritičnem času je bil obtoženi povsem prišteven, po besedah sodnice pa je vse skupaj vnaprej načrtoval. Na to je spomnil tudi pooblaščenec oškodovancev Tadej Kovačič. Po njegovem mnenju tako nikakor ni šlo za spontano obrambo, saj je šel najprej na policijo in tam krivo ovadil nekdanjo ženo, češ da mu grozi. Nato pa je šel zvečer do njenega bloka s pretvezo, da ji bo njegov brat Šerif izročil potni list. »Gre za družinsko nasilje med nekdanjima zakoncema. Začne se z grožnjo, ki se nadaljuje v fizično nasilje, konča pa se z odvzemom življenja,« je še povedal pooblaščenec in dodal, da je imela oškodovanka takrat srečo, da ni pred blok po potni list prišla sama. Sodišče mu je za poskus uboja določilo šestletno zaporno kazen, za ogrožanje varnosti pa 5 mesecev in mu izreklo enotno kazen šest let in štiri mesece zapora.

Obramba trdi, da je šlo za silobran

Mešinović sicer vztrajno trdi, da ni kriv. Prav tako je prepričan, da mu sodišče ni sodilo pravično. »Brez dokazov me ne boste strpali v zapor. Nisem grozil in nisem kriv. Pravico bom iskal do konca življenja,« je povedal v sklepni besedi. Njegov zagovornik Andrej Brečko pa je zatrjeval, da se je takrat obtoženi le branil pred napadom oziroma da je šlo za silobran. Po njegovem mnenju se iz posnetka videonadzorne kamere vidi, kako je Rabar prvi pristopil k Dervišu, ga brcnil in tako povzročil, da se je obtoženi sklonil, se začel braniti in »nenadzorovano mahati z roko«. Nadaljeval je, da se tistega dne obtoženi sploh ni nameraval srečati z oškodovancema oziroma ju napasti, saj je pred blokom takrat pričakoval svojo in Tetyanino hčerko, ki mu bi prinesla njegov telefon, on pa bi ji dal potni list. Obramba je še opozorila, da je oškodovanka obtožencu večkrat verbalno grozila z obračunom. Nož pa je imel že prej ves čas s seboj, saj je ta za obtoženega menda simbol varnosti. Ker se je po mnenju obrambe z nožem le branil, je tako prepričana, da bi moral biti Mešinović oproščen očitanega kaznivega dejanja. Glede na vse je pričakovati pritožbo obrambe.