Včeraj kar 20 požarov v naravnem okolju

Zaradi suhega vremena in kurjenja na prostem veliko število požarov v naravi.
Objavljeno
19. marec 2017 14.58
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana - Ta konec tedna je zaradi suhega in toplejšega vremena ter kurjenja v naravi izbruhnilo večje število požarov na prostem. Na upravi za zaščito in reševanje svetujejo previdnost pri uporabi ognja v naravnem okolju ter opozarjajo, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.

Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja, da daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju v večjem delu države. V zadnjih dneh je število požarov v naravnem okolju zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja naravnih nenevarnih materialov višje predvsem na Gorenjskem, na širšem območju Ljubljane, Celja in Postojne.

Takšno stanje pričakujejo do prvih obilnejših padavin. Teh pa, sodeč po napovedi Agencije RS za okolje, v prihodnjih dneh še ne bo.

Zaradi trenutnih razmer tako svetujejo previdnost pri morebitni uporabi ognja v naravnem okolju in pri aktivnostih, ki lahko v naravnem okolju povzročijo požar. Obenem še opozarjajo, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.

Sicer pa imajo gasilci že ves konec tedna s požari v naravnem okolju precej dela. Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje so jih danes zabeležili že sedem. Nazadnje je malo pred poldnevom zagorelo v naselju Metava v občini Maribor, kjer je ogenj uničil tudi drog električne napeljave in drog telekomunikacijske napeljave.

Gorelo je tudi v Dravogradu, Mariboru, Kopru, Izoli, Gorenji vasi, občini Renče Vogrsko in Izoli.

V soboto pa so našteli kar 20 požarov v naravnem okolju.