Večer mora Duški Lajh plačati 15 tisočakov

Nekdanja najemnica hotela Črni les je menila, da pisanje presega meje črnega humorja, saj jo prikazuje kot morilko svojih varovancev.

Objavljeno
27. april 2012 21.29
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Duška Lajh, nekdanja najemnica hotela Črni les pri Lenartu, ki je deloval kot dom starostnikov, je na sodišču premagala časopisno hišo Večer. Zmaga sicer ni popolna, saj ji je sodišče namesto zahtevanih 80 tisočakov prisodilo le 15.000 evrov odškodnine.

Lajhova je novinarjem očitala pisanje neresnic, kar da ji je povzročilo duševne bolečine. Ob tem je zanimivo, da se je sodnica Urška Kežmah z zadevo enkrat že ubadala in tožbo takrat zavrnila. A višji sodniki so od nje zahtevali, naj sporne članke znova presodi v luči, kakšne občutke vzbujajo pri Lajhovi in ali so zaradi njih bralci do nje negativno razpoloženi.

Kežmahova je očitno podrobno preučila številne članke ter ugotovila, da časopisna hiša Večer s trinajstimi članki ni posegla v čast in dobro ime tožnice, z devetimi pa je. Pri enem članku sodišče ni moglo preizkusiti njegove vsebine.

Kežmahova je, upoštevaje ugotovitve izvedencev, sledila izpovedbi Lajhove, da ima ta zaradi objav spornih člankov pogostejše tahikardije in da je objava vplivala na njeno psihično stanje. Zato ne dvomi, da je medijska afera Črni les tožnici povzročila zdravstvene in psihične težave, izoliranost in strah pred ljudmi ter posledično nezaposljivost: »Sodišče tožnici verjame, da zaradi navedenih težav duševno trpi in ji je bila povzročena škoda ter da je to duševno trpljenje dolgotrajno in intenzivno, kot tudi, da še traja.«

»Grešil« celo Toti list

Med članki, ki so po prepričanju sodnice posegli v čast in dobro ime Lajhove, niso zgolj običajna novinarska poročila, komentarji in glose, marveč celo šaljivi oglas v zafrkljivi prilogi Toti list. V rubriki Fop Shop je bilo v angleščini napisano Črni les (Blackwood) in med drugim besedilo, da so na voljo tudi posebne krste proizvajalca Črni les iz Slovenije. Oglas je vseboval še sliko okostnjaka, angela in neke ženske.

Lajhova je menila, da vse skupaj presega meje črnega humorja, saj jo prikazuje kot morilko svojih varovancev. Sodnica ji je pritrdila z razlago, da ne glede na to, da gre za izmišljen oglas, ta žaljivo predstavlja podatke in dejstva o Črnem lesu in tožnici: »Po oceni sodišča si povprečni bralec tudi ob ogledu izmišljenega oglasa, ki vsebuje aktualno tematiko in iz katerega je razločno razbrati, za katero dogajanje in osebo gre, ustvari vrednostno oceno o resničnem, konkretnem dogodku in osebah, povezanih s tem dogodkom.«

Poleg petnajstih tisočakov odškodnine mora Večer Lajhovi poravnati še skoraj 7000 evrov sodnih stroškov, sodbe pa mu ni treba objaviti. Lajhova je to sicer zahtevala, a je sodišče zahtevo zavrnilo, saj je ni z ničimer utemeljila. Sodba še ni pravnomočna, pričakovati je pritožbo mariborske časopisne hiše...