Večino dokazov v spisu Balkanskega bojevnika ostaja

Balkanski bojevnik znova na okrožnem sodišču. Od začetka aprila do decembra je razpisanih 76 obravnav.

Objavljeno
09. februar 2016 21.55
SLO., LJ., BALKANSKI BOJEVNIK, 8.11.2012, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – Po več mesecih pošiljanja sodnega spisa z okrožnega na višje sodišče in nazaj se bo razvpiti primer Balkanski bojevnik vendarle začel znova. Obravnave so razpisane vse do decembra.

Potem ko je višje sodišče razveljavilo oprostilni del sodbe za obtožene v zadevi Balkanski bojevnik, obsojenim pa kazni močno zvišalo, so po sodnem redu kazenski spis dodelili okrožni sodnici Andreji Sedej Grčar. Pred meseci so na predobravnavnem naroku vsi obtoženi zanikali očitke specializiranega tožilstva o poslih s kokainom in hudodelskem združevanju, obramba pa je še naprej zastopala stališče, da gre za nezakonito zbrane dokaze. Odločitev sodnice prve stopnje o zakonitosti dokazov so izpodbijali na višjem sodišču, ki je večino argumentov obrambe zavrnilo kot neutemeljene.

Po naših podatkih so zdaj višji sodniki za Zdenko Kondić kot nezakonito izločili le odredbo za hišno preiskavo. Neuradno smo izvedeli, da to na druge obtožence ne vpliva, bo pa tožilstvo zdaj v delu proti Kondićevi verjetno modificiralo obtožnico. Zanimivo je predvsem to, da so višji sodniki sami odločili, da se dokaz izloči, čeprav so pred časom trdili, da tega ne morejo storiti in so več tisoč strani dolg spis vračali nazaj na prvo stopnjo. Zdaj je tudi že znano, da se spet obeta maratonski proces. Od začetka aprila do decembra je razpisanih 76 obravnav.