Verbund se (še) ne bi poravnal

Poplave 2012: Sodišče v Slovenj Gradcu sojenja ne ustavlja.

Objavljeno
24. oktober 2017 22.13
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Zavarovalnici Generali in avstrijski elektrarniški družbi Verbund se na tukajšnjem okrožnem sodišču ni uspelo poravnati za škodo v poplavah novembra 2012. Poravnalni narok je bil tajen, zato ni znano, kaj so govorili za zaprtimi vrati.

»Ker je poravnalni narok tajen, o poravnalni ponudbi ne morem govoriti. Lahko rečem le to, da je tožena stranka že v letih pred sodnim sporom obljubljala, da se bodo poravnali, a tega ni storila,« pravi odvetnik Tomaž Rotovnik, ki s skupino odvetnikov pod vodstvom Franza Serajnika iz Celovca zastopa fizične oškodovance, sicer zavarovance zavarovalnice Generali iz Dravograda in Vuzenice.

Avstrijski energetski gigant, ki ga številni posamezniki, podjetja in lokalne skupnosti krivijo, da je z upravljanjem svojih hidroelektrarn pred petimi leti povzročil katastrofalne poplave v porečju Drave, ima sicer ves čas trajanja sodnih postopkov možnost, da se poravna, a ne le z zavarovalnico Generali, pač pa z vsemi, ki so zoper njega vložili tožbe. Če se to ne bo zgodilo do konca tega leta, bodo 9. januarja začeli glavno obravnavo.

Kdo bodo izvedenci?

Obe stranki sta sodišču že predložili sezname prič in izvedencev različnih strok. Tu se utegne zatakniti, saj se odvetniki tožečih strank bojijo, da je primernih strokovnjakov malo. »Po našem mnenju je edini realen izvedenec s področja hidrološke in vodarske stroke Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, a še ne vemo, ali so takšno mnenje sposobni narediti,« pove Rotovnik in nadaljuje, da so v igri tudi tuji izvedenci. Med njimi nemški strokovnjak Stephan Theobald, ki je za državno tožilstvo v Celovcu že izdal izvedensko mnenje. To je tako zelo obremenilno za Verbund, da so mnogi napovedovali, da bo družbo prisililo k resnim pogajanjem o odškodnini in da v tej zadevi sploh ne bo sodnih odločitev. A Theobaldovo angažiranje na slovenskih sodiščih utegne preprečiti njegova vpletenost v kazenski postopek, ki zoper Verbund sicer miruje v Avstriji.

V Serajnikovi ekipi pred novimi obravnavami, ki so na sodiščih v Slovenj Gradcu in Mariboru napovedane še ta mesec in v prihodnjem, vlada optimizem. »Zadovoljni smo, da je sodišče začelo sprejemati dokazne sklepe in zapirati postopek. Tožena stranka ga ne bo več mogla zavlačevati. Upamo, da bo tako tudi v Mariboru, kjer je situacija specifična. Večina sodnikov sicer razpisuje naroke, v dveh zadevah pa je postopek prekinjen. Tako bo, dokler višje sodišče ne bo presodilo, ali gre za sorodnost tožb v Avstriji in Sloveniji ali ne,« sklene Rotovnik.