Verlič na sodišču zaradi domnevnih nepravilnosti pri dozidavi mariborskega ZD

Verlič je bil pridržan v veliki kriminalistični akciji maja 2011, ko so policisti pridržali tudi Franca Kanglerja.

Objavljeno
21. januar 2014 13.53
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Na Okrožnem sodišču v Mariboru je bil danes sklican predobravnavni narok za nekdanjega podžupana Andreja Verliča, direktorja mariborskega zdravstvenega doma Jerneja Završnika in nekdanjega direktorja Konstruktorja Marjana Pinterja. Tožilstvo jim očita prirejanje razpisa za dozidavo zdravstvenega doma. Pred sodišče je stopil le Verlič, piše STA.

Tožilstvo je obtožnico proti trojici vložilo zaradi suma storitve kaznivih dejanj sprejemanja oziroma dajanja koristi za nezakonito posredovanje ter zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Verlič naj bi od decembra 2009 do julija 2010 kot tedanji podžupan Mestne občine Maribor, pristojen za področje družbenih dejavnosti, posredoval pri direktorju Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Završniku, da je razveljavil razpis za adaptacijo in nadzidavo zdravstvenega doma ter razpisne pogoje prilagodil mariborskim gradbenim podjetjem. Posel je dobil Konstruktor, ki naj bi v zameno za posredovanje namenil Verličevemu Hokejsko-drsalnemu klubu Maribor okoli 25.000 evrov.

Na sodišče je danes prišel le Verlič, za katerega je tožilstvo v primeru priznanja krivde predlagalo deset mesecev zapora v obliki družbenokoristnega dela in denarno kazen v višini 8000 evrov. Sodnica Barbara Nerat je na željo obrambe odredila prekinitev predobravnavnega naroka zaradi pogajanj s tožilstvom glede morebitne sklenitve sporazuma o priznanju krivde.

Verlič, dolgoletni član LDS, trenutno pa mestni svetnik Ekipe za Maribor, se tako o krivdi danes ni izrekel. Njegov odvetnik Bojan Grubar je v izjavi za medije dejal, da pripravljenost na pogajanja s tožilstvom ne pomeni priznanja krivde. »O vprašanju krivde se bo moj klient odločal takrat, ko bo dobil dokončno ponudbo državnega tožilstva. Definitivno pa je, da je moj varovanec z dejanjem, ki ga je storil, privarčeval 800.000 evrov davkoplačevalskega denarja,« je dejal.

Po Grubarjevih besedah razpis ni bil prirejen, ampak je Verlič zahteval dopolnitev razpisa, da bi znižal ceno investicije. »Če ne bi prišlo do dopolnitve tega razpisa, bi bila cena za objekt 2,5 milijona evrov, tako pa je bila cena prizidka 1,7 milijona,« je dodal.

Završnik in Pinter iz zdravstvenih razlogov danes nista stopila pred sodnico. Predobravnavni narok se bo za vse tri nadaljeval 11. februarja.

Završnik po besedah njegovega odvetnika Andreja Ketiša ne razmišlja o priznanju krivde, saj so očitki »smešni in neresni«. »Na razpisu je bila izbrana najugodnejša ponudba, s čimer se je privarčevalo več kot 500.000 evrov,« je dejal. Završnik in Verlič sta se po besedah Ketiša pogovarjala o tej investiciji, ker je bil Verlič kot podžupan zadolžen za komunikacijo občine z zdravstvenimi domovi.

Obtožnica je rezultat prisluškovanja telefonskim pogovorom nekoč najvplivnejših v mariborskem županstvu. Verlič je bil pridržan v veliki kriminalistični akciji maja 2011, ko so policisti pridržali tudi tedanjega župana Franca Kanglerja.