Vesov sin svoje zablode pripisal drogam

Tožilec je za Dušana Jovovića predlagal tri leta zapora in povrnitev okoli 51.000 evrov škode.

Objavljeno
05. marec 2014 17.16
Sojenje Dušan Jovović 5.3.2014 Ljubljana Slovenija
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – »Od tu naprej vodita dve poti, priznate krivdo ali pa ne,« je po prebrani obtožnici Dušanu Jovoviću pojasnil okrožni sodnik Martin Jančar. Krivdo za več kaznivih dejanj je priznal, odločitev sodišča pa bo slišal danes.

Petindvajsetletni Ljubljančan Dušan Jovović (sin Veselina Jovovića - Vesa, ki je junija 1998 pod streli neznanca obležal v lokalu v Župančičevi jami v Ljubljani) ima na vesti tri kazniva dejanja velike tatvine, preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi in poskus tega kaznivega dejanja.

Tožilec Boštjan Valenčič je na včerajšnjem predobravnavnem naroku povzel očitke iz dveh obtožnic. Konec lanskega decembra je v čakalnici enote za krizne intervencije psihiatrične klinike zamahnil proti policistu in policistki, ki sta ga tja pospremila med pridržanjem, nato pa jima je pobegnil. Na policiste se je spravil tudi v začetku januarja v bližini njegove stanovanjske hiše, ko poziva vodnika policijskega psa ni upošteval, zato je ta štirinožca spustil nanj. A se mu je uspel iztrgati, potem pa se je ruval še s policisti. Trije možje postave so ga s strokovnimi prijemi le obvladali in vklenili.

Kar se lepljivih prstov tiče, pa je prvi greh storil 6. septembra 2010, ko je z neznancem vlomil v trgovino Seles v Perovom in pobral za več kot 40.000 evrov motoristične opreme. Sedemnajstega oktobra 2011 je vlomil v trgovino DM na Trgu komandanta Staneta in odnesel za 6500 evrov kozmetičnih izdelkov. »Prstni odtis« med nečednimi posli pa je obtoženi pustil 3. novembra lani v vozilu BMW 318D, v katerega je vlomil in iz njega ukradel sprednja dva žarometa, vredna štiri tisočake. Do Jovovića je kriminaliste pripeljal cigaretni ogorek, najden v avtu, s sledovi njegove DNK.

Po predstavljeni obtožnici je Jovović priznal krivdo. K temu je precej pripomogel njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar, ki je s tožilcem našel skupni jezik glede kazenske sankcije, če obtoženi krivdo prizna. »Vas je kdo silil v priznanje,« je še vprašal sodnik, in ker je bil odgovor negativen, je sklenil, da priznanje krivde sprejema. Tožilec je za vsa očitana kazniva dejanja skupaj predlagal tri leta življenja za rešetkami in povrnitev kakšnih 51.000 evrov škode.

Jovović, ki se z organi pregona ni srečal prvič, je dejanja obžaloval in svojo življensko zablodo pripisal uporabi drog. »Zaradi tega sem delal nepremišljene stvari. Mamo sem s tem dobesedno uničil in bom potreboval še kar nekaj časa, da si nazaj pridobim njeno zaupanje,« je na srce položil sodniku, preden bo ta odločil o kazni.

Odvetnik Kovačič Mlinar je prav tako izpostavil, naj sodišče upošteva, da so svoje v precejšnji meri dodal heroin, ne gre pa spregledati niti, da je odraščal brez očeta. Glede vračila premoženjskopravnega zahtevka, pa je bil jasen: »Gre za velik znesek in iluzorno je to pričakovati. Predvsem, ker bo obtoženi zdaj nekaj časa v zaporu, premoženja pa tako ali tako nima nobenega.« Dodal je, da so nekaj stvari tudi našli in vrnili lastnikom, tako da je škoda dejansko manjša.

Prav zaradi natančnejšega izračuna škode, si je sodnik vzel še dan časa, preden bo padla sodbo v imenu ljudstva. Ta bo izrečena danes.