Vidmar med ogledom sefov menda načrtoval pobeg

Pravosodni policisti med varnostnim pregledom v čevlju domnevnega roparja našli sponko, prirejeno za odklepanje lisic.

Objavljeno
07. julij 2014 17.17
Danes se nadaljuje sojenje domnevnima roparjema banke SKB, na predlog obrambe si vse stranke v postopku znova ogledujejo kraj največjega ropa pri nas.Tu je ves sodni senat s predsedujočo sodnico Polono Herman, tožilko Blanko Žgajnar, odvetnika Gorazd
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Potem ko se je v petek sojenje domnevnima roparjema sefov SKB nadaljevalo z ogledom kraja zločina in je obtoženi Dejan Vidmar presenetil s fotografijami, ki naj bi dokazovali, da je bil v času ropa v bolnišnici zaradi operacije nosu, je včerajšnja glavna obravnava razkrila še eno presenečenje – Vidmarju so v čevlju našli sponko, prirejeno za odklepanje lisic.

Okrožna sodnica Polona Herman je tožilstvo in obrambo že prejšnji teden opozorila, naj imajo za v ponedeljek pripravljene sklepne govore, saj je bila glavna obravnava pri koncu. Vendar ni vse steklo gladko, saj so pravosodni policisti sodišče obvestili, da so v čevlju Dejana Vidmarja našli nekaj, kar tja ne spada.

Preden so v petek pravosodni policisti odpeljali Vidmarja na ogled sefov, ki jih je po prepričanju tožilstva skupaj s soobtoženim Sašom Nosetom in pajdaši izropal, so med varnostnim pregledom v njegovem levem čevlju pod zadrgo našli kovinsko sponko za papir, prirejeno, da bi z nekaj spretnosti z njo odklenil lisice.

Vidmar je na vprašanje, zakaj jo ima, le skomignil in dejal, da ne ve. Iz zaporov na Povšetovi so o tem takoj obvestili sodišče. Ob vse bolj zapleteni zgodbi okoli ropa stoletja v noči na 1. november 2005 zdaj ostaja nerešeno tudi vprašanje, kje je Vidmar dobil sponko.

Na sojenju je beseda tekla tudi o dveh fotografijah, ki ju je Vidmar predložil sodnici, na njih pa je, tako trdi, po operaciji nosu na neki beograjski kliniki. Na vprašanje, zakaj ju je tako pozno vložil v spis, je pojasnil, da so ju našli doma, ko so svojci iskali primerno fotografijo za pogreb surovo ugrabljene in umorjene partnerke Zorice Škrbić.

A sodišče je izvedelo, da klinika ne obstaja več (ustanovitelj je bil med drugim v Srbiji pogojno obsojen zaradi utaje davkov), zdravstvene dokumentacije pa tudi ni.

Vlomili v 428 sefov, 32 milijonov evrov škode

Rop banke SKB se je zgodil v noči na 1. november 2005. Roparji so vlomili v 428 sefov, po oceni policije so povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode. Nose in Vidmar sta v priporu od aretacije 16. marca 2012. Sodelovali so menda še trije storilci, enega policija išče, dva pa sta neznana.

Policija je na kraju zločina našla nekatere sledi DNK, ki so jih z Vidmarjem povezali šele pozneje, saj vse do aretacije zaradi poslov z mamili (na Okrožnem sodišču v Kranju je bil pred časom obsojen na osem let zapora) ni imel opraviti s policijo. Med hišno preiskavo so Vidmarju zasegli tudi Groharjeve slike, zaradi česar je bil zaradi zatajitve – preiskovalci so imeli samo dokaze, da je zavestno skrival ukradene slike, ne pa da jih je tudi ukradel – že pravnomočno obsojen.

Med priporom si je za čas ropa menda želel kupiti alibi, v kar je vpletel tudi partnerko. Na sodišče je pred kakšnim letom prišla anonimka, da obtoženi iščejo alibi. K temu so bile priložene kopije 11 pisem. Policija in tožilstvo domnevata, da je večino teh pisem spisal Vidmar, jih med obiski predal svoji partnerki Zorici Škrbić, ta pa jih je pretipkala in dostavila naslovnikom.

V pismih so navodila, kako urediti alibi v času ropa banke. Še dodatno pa se je zapletlo, ko sta pred dnevi zamaskirana neznanca Zorico ugrabila v Ljubljani in jo po več kot očitnem mučenju čez nekaj ur odvrgla ob cesti v Podpeči, kjer je izgubila bitko za življenje.