Višje sodišče deloma ugodilo Grimsu, Mladina se mora opravičiti

Mladina se mora poslancu opravičiti za primerjavo njegove družine z družino Josefa Göbbelsa, sodbo pa javno objaviti.

Objavljeno
28. marec 2014 13.16
Ba. P., Delo.si; STA
Ba. P., Delo.si; STA
Ljubljana − Višje sodišče v Ljubljani je v tožbi poslanca SDS Branka Grimsa proti tedniku Mladina delno razveljavilo odločitev okrožnega sodišča in določilo, da se mora Mladina poslancu opravičiti za primerjavo njegove družine z družino Josefa Göbbelsa, sodbo pa javno objaviti. V delu, kje je treba določiti odškodnino, pa je zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Poslanec Grims je tudi zahteval, da se mora Mladina opravičiti njegovim otrokom, vendar je višje sodišče v tem delu pritrdilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani, ki je odločilo, da tedniku tega ni treba storiti.

Mladina je sodbo objavila v današnji številki, zraven pa tudi opravičilo poslancu.

Sporni sta fotografiji

V sodbi so višji sodniki ugotovili, da v prispevkih o Grimsu, ki jih je tednik objavil v isti številki, ni ničesar, kar bi pretirano in nedopustno poseglo v Grimsovo čast in dobro ime, sta pa zanje sporni fotografiji, s katerima je tednik v satirični rubriki Mladinamit Grimsovo družino primerjal z Göbbelsovo.

Primerjava Grimsove družine s fotografijo Göbbelseve družine ima po mnenju višjega sodišča drugačen sporočilni učinek, saj sproži plaz asociacij. »Pojmovna odprtost sporočanja z neverbalnim komunikacijskim sredstvom od novinarjev terja večjo tenkočutnost pri objavi. Ta odprtost, ki se ne more zgoditi nenamenoma, je tisto, zaradi česar je bil v konkretnem primeru prekoračen standard dolžnega in odgovornega ravnanja novinarjev. Zato pojmovno odprta slikovna primerjava nedvomno posega v čast in dobro ime tožnika,« je navedlo sodišče.

Glede zahtevka za plačilo denarne odškodnine je višje sodišče zadevo vrnilo na prvostopenjsko sodišče, ki bo moralo napisati novo odločbo, v kateri bo na podlagi dokazov ugotovilo, ali je Grims zaradi posega v čast in dobro ime utrpel duševne bolečine ter ali te utemeljujejo prisojo denarne odškodnine.

Grims zahteval 39.000 evrov odškodnine

Prvostopenjsko sodišče je namreč avgusta zavrnilo tožbena zahtevka, ki sta ju na tednik Mladina naslovila zakonca Grims. Grims je od Mladine zahteval 39.000 evrov odškodnine ter objavo opravičila in sodbe, njegova žena Martina Dragoš Grims pa 80.000 evrov odškodnine. Oba sta se na sodbo pritožila, zdaj pa je višje sodišče odločilo o pritožbi Grimsa, medtem ko odločitev o pritožbi njegove žene na tedniku še pričakujejo.

Zakonca sta se za tožbi odločila po tem, ko je tednik Mladina v satirični rubriki Mladinamit marca 2011 objavil fotografijo Grimsove družine poleg družine nacističnega ministra za propagando Josefa Göbbelsa. Pri Mladini pravijo, da je šlo za kritiko političnega delovanja Grimsa, ki se z ženo in otroki izpostavlja javnosti z namenom dvigovanja priljubljenosti med volivci, žena pa ga pri tem ravnanju podpira.

Grims pa meni, da je Mladina z objavo nedopustno posegla v njegovo družino, podobno je zatrjevala tudi njegova žena, ki je poudarila, da so njuni trije otroci zaradi objave tarče šikaniranja vrstnikov.