Višje sodišče dvomi o Zidarjevi nesposobnosti

Prvostopenjsko sodišče bo odločalo znova. Zagovornik: Vse postopke je treba ustaviti.

Objavljeno
06. januar 2015 16.12
SLOVENIJA,LJUBLJANA,28.03.2012.CISTA LOPATA. NA SLIKI IVAN ZIDAR.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO.
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Kazalo je že, da se bo šef propadlega SCT Ivan Zidar povsem izognil še enemu sodnemu procesu, a je višje sodišče razveljavilo sklep prvostopenjskega sodišča, s katerim so ustavili kazenska postopka proti Zidarju, ker so pri njem ugotovili procesno nesposobnost trajne narave.

Okrožna sodnica je v sklepu precej okrcala tožilstvo oziroma policijo, češ da so nezakonito zbirali občutljive zdravstvene podatke obtoženega. A se višji sodniki s takšno oceno ne strinjajo.

Pred časom smo poročali, da je okrožna sodnica Alja Kratovac 30. septembra s sklepom ustavila kazenska postopka proti Zidarju, ker so pri njem ugotovili procesno nesposobnost trajne narave. Sodnica se je za takšen korak odločila po ugotovitvi izvedenke psihiatrične stroke, da se je Zidarjevo zdravstveno stanje poslabšalo od lanske izdelave mnenja v tako imenovani zadevi Fiesa, v kateri je sodišče zoper Zidarja obtožnico pravnomočno zavrglo. Izvedenka je namreč sklenila, da je Zidarjevo psihično stanje »nepovratno« zaradi trajne okvare možganskih delov.

Specializirano državno tožilstvo sicer ves čas vztraja, da je Zidar sposoben sesti na zatožno klop in spremljati proces, svoje trditve pa so podkrepili z dokazi, ki jih je zbrala policija, kjer med drugim poročajo o obtoženčevih potovanjih v tujino. Ravno v tem je okrožna sodnica videla grob poseg v ustavno zagotovljene človekove pravice.

Policija na pobudo tožilstva zbirala podatke

V sklepu o ustavitvi postopka je v oči zato precej zbodla kritika tožilstva, »da je v vnemi zbiranja dokazov, ki bi v sedanjih okoliščinah vzdrževali procesno sposobnost obtoženega zaradi procesiranja obeh vloženih obtožb, prekoračilo svoja pooblastila in nezakonito, predvsem pa s kršenjem obtoženčevih ustavno zagotovljenih človekovih pravic, obtoženca več kot leto dni spremljalo in v zvezi z njim nezakonito zbiralo podatke«.

Policija je namreč na pobudo tožilstva zbirala »tudi najbolj občutljive zdravstvene podatke obtoženega, predvsem v zvezi z njegovim psihiatričnim zdravljenjem, kar je nedopustno in pomeni grob poseg v obtoženčeve človekove pravice«, ugotavlja sodišče. To je zato ravnanje tožilstva ocenilo kot nezakonito in celo neustavno, saj uredba o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj in zakon o kazenskem postopku urejata tožilsko usmerjanje policije z namenom odkrivanja kaznivih dejanj in storilcev oziroma zbiranja podatkov, potrebnih za odločitev o kazenskem pregonu, v nobenem primeru pa ne pooblaščata tožilca, da zoper obdolženca v odprtem kazenskem postopku zbira dokaze na tak način, sploh ne zaradi ugotavljanja procesne sposobnosti obdolženega.

Tožilstvo je sklep o ustavitvi postopka spodbijalo na višjem sodišču in uspelo, medtem ko je Zidarjev zagovornik Boštjan Podgoršek prepričan, da je treba vse postopke proti njegovemu klientu ustaviti, ker v njih ni zmožen sodelovati.

Na specializiranem državnem tožilstvu so nam potrdili, da je višje sodišče s sklepom razveljavilo sklep, s katerim je sodišče prve stopnje ustavilo dva kazenska postopka zoper obtoženega Ivana Zidarja. »Iz obrazložitve sklepa izhaja, da so bili dokazi o ugotavljanju procesne sposobnosti obtoženega Zidarja, ki jih je sodišču predložilo tožilstvo, zbrani zakonito. Prvostopenjsko sodišče bo tako o procesni sposobnosti obtožnega Zidarja ponovno odločalo. O ponovni vložitvi že zavrženih obtožnih aktov bo tožilstvo odločilo po tem, ko bo sprejeta dokončna odločitev o procesni sposobnosti obtoženega Zidarja,« so še zapisali.

Obtoženi si pravne vrednote razlaga drugače

Neuradno smo izvedeli, da se je višje sodišče strinjalo s tožilstvom, da ne morejo biti v postopku le »nema opazovalka« in pasivni do vseh trditev, ki jih navajajo stranke v postopku. Tako kot bo obtoženec poskušal pridobiti vse razbremenilne dokaze, bo tudi druga stran poskušala pridobiti takšne dokaze, ki bodo ovrgli zatrjevano tezo nasprotne stranke, so zapisali.

Kot je znano, je tožilstvo ugotovilo, da je Zidar v času, ko je bil po oceni zdravnikov nesposoben za sojenje, potoval v tujino z različnimi prevoznimi sredstvi in pogosto obiskoval zdravstveno ambulanto. Vse to in dejstva, da je sodišču pošiljal pisne vloge, ki jih je sam podpisoval, sprememba naslova stalnega prebivališča, za katero sumijo, da je zgolj fiktivna, višjemu sodišču vzbujajo še dodaten dvom, da je obtoženi res tako nesposoben, kot je to mogoče razumeti iz sklepa sodišča prve stopnje.