Višje sodišče potrdilo 21 let ječe zaradi dvojnega uboja

Bogdan Kraner je avgusta lani z nožem pokončal polbrata in mater. Spor zaradi lastništva hiše.

Objavljeno
21. oktober 2014 18.52
Sodba za Bogdana Kranerja, 5.2.2014, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Bogdanu Kranerju, ki je avgusta lani umoril mater in polbrata, je višje sodišče potrdilo 21-letno zaporno kazen. Ker je zločin zagrešil v času preizkusne dobe zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe, mu je sodišče preklicalo tudi dva meseca pogojne kazni in jo spremenilo v en mesec zapora.

Bila je nedelja, 18. avgusta 2013. Danes 46-letni Bogdan Kraner je okrog 18. ure pograbil kuhinjski nož in v domači hiši v Ihovi 72 v občini Benedikt brutalno obračunal z najbližjima sorodnikoma. Pet let starejši polbrat Drago Kraner je izkrvavel na kraju zločina, hudo ranjena 70-letna mati Pavlina Kraner pa se je zatekla k sosedom. A rane so bile prehude in 13 dni pozneje je umrla v mariborskem UKC.

Morilec po dejanju ni pobegnil, marveč je v domači hiši poskusil storiti samomor, saj se je porezal po prsnem košu in vratu. V času zločina je bil tudi precej pijan, v telesu je imel okrog dva grama alkohola na kilogram telesne teže.

Policistom se Kraner ni predal prostovoljno, ti so morali uporabiti plinski razpršilec, saj ni ubogal njihovih ukazov in je nanje vpil »Ustreli me, ustreli me!« je povedal pomočnik komandirja Policijske postaje Lenart Mitja Zadravec. S solzivcem v očeh je celo stopil nazaj v hišo in s kuhinjskega pulta pograbil nož, vendar so ga policisti, ko si je hotel izprati oči, le obvladali in vklenili.

Iz pojasnil Bogdana Kranerja je bilo razbrati, da je tragični dogodek posledica spora zaradi lastništva hiše. Mati jo je namreč prepisala na starejšega sina Draga Kranerja, ki je med krajani veljal za mirnega in pridnega ter je bil pravo nasprotje mlajšega polbrata.

»Kolikor vem, je že petnajst let grozil, da bo vse pobil in da bo naredil Ameriko. Da bo vse razturil,« je tamkajšnje izrazoslovje pojasnil njegov bratranec Franc Kolarič. »Ko smo prodajali hišo, je grozil kupcem. En fant je prišel pogledat hišo in že je Bogdan vpil: 'To bo še Amerika!'« je dejal Kolarič.

»Drago me je provociral, naj grem od doma, da doma nimam kaj iskati, da je to vse njegovo,« se je branil Kraner. In ko se je polbrat usodnega dne vrnil iz službe, mlajši Kraner pa je do takrat popil že več kot tri litre traminca, je počilo. »Še posebno me je razjezilo, ko mi je rekel, da sem peder in da naj izginem iz hiše,« je potožil Bogdan Kraner. Med prerivanjem je pograbil nož in Draga dvakrat zabodel, medtem ko je hotel mater le odriniti, a se ni zavedal, da v roki drži nož. Trikrat jo je zabodel v trebuh in enkrat v hrbet.

Sodišče takšnemu zagovoru, torej da je polbrata ubil v stanju močne razdraženosti, mater pa da je poškodoval iz malomarnosti, ni sledilo. »Sodišče je sklenilo, da je imel namen ubiti oba, tudi mater, saj jo je četrtič zabodel v hrbet, ko mu je torej poskušala pobegniti,« je poudarila okrožna sodnica Andreja Lukeš.