Višje sodišče potrdilo sodbo Marjanu Maučecu

Maučec je bil obsojen zaradi oškodovanja upnikov in ponarejanja dokumentov.

Objavljeno
08. april 2014 16.44
gerenčer Marjan Maučec, sekretar državnega sveta.
Ba. P., Delo.si, STA
Ba. P., Delo.si, STA
Murska Sobota - Pritožbeni senat Višjega sodišča v Mariboru je potrdil prvostopenjsko sodbo, po kateri je bil Marjan Maučec, sekretar DS, zaradi oškodovanja upnikov in ponarejanja dokumentov obsojen na leto in štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let, sodišče pa mu je izreklo tudi 500 evrov kazni.

Sodba je zdaj pravnomočna, Maučec pa bo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

Tožilstvo je Maučecu, ki je visoki funkcionar SLS, očitalo, da denarja, ki ga je dobival kot samostojni podjetnik, ni nakazoval na račun podjetja, ki je bil blokiran zaradi neplačanih terjatev, pač pa na drug račun.

Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti Branko Palatin, ki je za STA potrdil odločitev Višjega sodišča, je kot sodnik Maučeca na prvi stopnji obsodil tudi zato, ker je pred drugim krogom županskih volitev leta 2006, ko se je v občini Beltinci pomeril s poznejšim županom Milanom Kermanom, volivcem za glasove ponujal denar. Takratna svetnica Danijela Horvat je tudi potrdila, da ji je Maučec plačal podkupnino, da se ne bi udeležila seje sveta. Ob izreku sodbe marca lani je Maučec povedal, da se mu je zgodila velika krivica, ker sodišče ni dovolilo, da bi izvedel dokazne predloge, ki jih je predlagal.

Maučec je danes za STA dejal, da spoštuje odločitev sodišča, vendar je razočaran, ker da ni oškodoval nikogar, ker je vse plačal in ker ima potrdilo Davčne uprave, da je junija lani poravnal dolgove.

O odstopu z mesta sekretarja državnega sveta ne razmišlja, ker je bil obsojen pogojno, »če bi moral v zapor za en sam dan, pa bi odstopil z vseh pomembnejših političnih funkcij,« je še povedal.