Višje sodišče potrdilo ustavitev pregona novinarja Boruta Mekine

Tožilstvo je pregon Mekine zahtevalo zaradi objave odločbe urada za varstvo konkurence glede spornega nakupa časnika Večer.

Objavljeno
09. april 2013 11.43
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je zavrglo obtožni predlog zoper novinarja Mladine Boruta Mekino, poroča časnik Večer. Tožilstvo je Mekini očitalo kaznivo dejanje izdaje in neupravičene pridobitve poslovne skrivnosti.

Tožilstvo je pregon Mekine zahtevalo zaradi objave odločbe urada za varstvo konkurence glede spornega nakupa časnika Večer. Sodišče je sicer primer konec lanskega leta zavrglo, a se je tožilstvo na sklep pritožilo in vztrajalo pri pregonu.

Društvo novinarjev Slovenije ter Združenje novinarjev in publicistov sta takrat zahtevo tožilstva za pregon Mekine obsodila, saj je bila objava po njihovem mnenju v javnem interesu.

Mladina je odločbo urada za varstvo konkurence, na podlagi katere je urad podjetju 3LAN dovolil nakup časopisa Večer, na svoji spletni strani objavila leta 2011. Takratni vodja urada Damjan Matičič je na tožilstvo vložil naznanilo kaznivega dejanja objave poslovnih skrivnosti. Mladina je ob tem opozorila, da je to informacijo, kot izhaja iz sodnega spisa, poslal tedanji vodji posebne tožilske skupine Blanki Žgajnar.

Na tej podlagi so kriminalisti konec leta 2011 sprva zaslišali odgovornega urednika Mladine Grego Repovža. Nato je policija primer zaključila z naznanitvijo kaznivega dejanja zaposlenega na ministrstvu za gospodarstvo, konec januarja pa je tožilstvo od kriminalistov zahtevalo dopolnitev ovadbe, storitve kaznivega dejanja objave poslovne skrivnosti pa so osumili novinarja Mladine Boruta Mekino. Ta je bil julija obtožen kaznivega dejanja neupravičene uporabe podatkov, ki naj bi se varovali kot poslovna skrivnost.

»Tožilcu predlagam, naj z isto vnemo, kot je preiskoval novinarstvo, sedaj preišče tudi sum zlorabe položaja na Uradu za varstvo konkurence, ki je sporni prevzem Večera dovolilo in o katerem smo novinarji pisali,« je za Večer dejal Mekina in dodal, da bi bili družbenokoristni učinki takšnega procesa veliko večji.