Višje sodišče zavrnilo Bavčarjevo pritožbo

Pritožil se je na odločitev okrožnega sodišča. Če bo informacija potrjena, bo Bavčar dobil nov datum, ko se mora zglasiti v zaporu.
Objavljeno
14. september 2017 20.49
Be. B., STA
Be. B., STA
Ljubljana - Po neuradnih podatkih spletnega portala 24ur.com in poročanju Večera so višji sodniki zavrnili pritožbo Igorja Bavčarja na odločitev okrožnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo prošnjo za odlog prestajanja zaporne kazni v zadevi Istrabenz. Bavčar bo moral v zapor, če bo informacija potrjena.

Bavčar, ki je po prvi obsodilni sodbi, ki je bila nato razveljavljena, odhod v zapor prelagal zaradi zdravstvenih razlogov, se je tokrat skliceval na druge določbe zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. S spremembo zakona je namreč med utemeljenimi zdravstvenimi razlogi le še hospitalizacija. Tokrat pa se je skliceval na določbo zakona, ki omogoča, da se kazen odloži, če mora obsojeni opraviti določeno delo, ki ga je začel, in bi nastala občutnejša škoda, če ga ne bi opravil.

Pritožbe, odlaganja

Bavčar bi moral v zapor 20. julija, a je tik pred sodnimi počitnicami vložil prošnjo za odlog začetka prestajanja kazni in hkrati zahteval izločitev dveh sodnikov pri odločanju. Okrožno sodišče je zahtevo za izločitev v odločanje posredovalo Višjemu sodišču v Ljubljani, ki je zahtevo zavrnilo, Bavčar pa je ob izteku pritožbenega roka izkoristil še možnost pritožbe na vrhovno sodišče, ki mu je pritrdilo in iz odločanja izločilo predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednico Sonjo Ilovar Gradišar.

Okrožno sodišče je nato njegovo prošnjo za odlog prestajanja kazni zavrnilo, a se je na to odločitev pritožil na višje sodišče. To po neuradnih informacijah torej njegovi pritožbi ni ugodilo, tako da bo moral, če bo informacija potrjena, v zapor.

Tako 24ur.com kot Večer navajata, da Bavčar sodbe Višjega sodišča v Ljubljani še ni dvignil, so pa na ljubljanskem okrožnem sodišču za mariborski časnik potrdili, da so višji sodniki odločitev sprejeli.