Visoka kazen za visoko ceno življenja

Milko Novič ima tudi po oceni višjega sodišča zaradi smrti Janka Jamnika krvave roke.

Objavljeno
22. december 2017 10.25
Posodobljeno
22. december 2017 10.25
sodišče 11
Mitja Felc
Mitja Felc

Ljubljana - Zdaj ni več nobenega dvoma, Milko Novič bo letošnje in še mnogo božično-novoletnih praznikov prespal na zaporniški žimnici. Pritožbo obrambe na obsodilno sodbo zaradi umora Janka Jamnika pred natanko tremi leti so višji sodniki namreč zavrnili kot neutemeljeno in v celoti potrdili sodbo okrožnega sodišča.

Eden medijsko najbolj odmevnih umorov in nič manj odmeven poznejši kazenski postopek, je z današnjim dnem dobil pravnomočen epilog. Tako kot je sredi aprila okrožna sodnica Špela Koleta razglasila sodbo v imenu ljudstva, s katero je bil Milko Novič zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika obsojen na 25 let zapora, je danes v polni razpravni dvorani enako sklenil tudi senat višjih sodnikov. Tudi za njih ni prav nobenega dvoma, da je Novič usodnega decembrskega večera pred tremi leti na Viču v Ljubljani s strelom v glavo hladnokrvno umoril Jamnika.

»Sodba ni izrečenega na podlagi indicev, to ni res. Ne gre za indice, ampak obremenjujoče dokaze,« je že na začetku krajše obrazložitve pojasnila višja sodnica poročevalka Stanka Živič. Izpostavila je karakteristične delce, oziroma tako imenovane GSR delce, ki so povezali Noviča s krajom zločina. Ob tem ni mogla mimo kritike obrambe, da Nacionalni forenzični laboratorij (NFL), ni v času preiskav še bil ustrezno akreditiran. »Višje sodišče v celoti zavrača očitke, da je NFL lagal, preiskave so bile strokovne in korektne. Da niso bili akreditirani pa ne pomeni, da preiskava po vsebini ni pravilna,« je odgovorila na očitke obrambe in tudi laične javnosti, ki je sojenje ves čas spremljala.


Dogajanje pred sodiščem Foto: Igor Mali/Slovenske novice

Obsežen kazenski postopek je terjal obsežno sodbo in posledično bo, tako sodnica Živičeva, obsežna tudi obrazložitev višjega sodišča. Je pa že zdaj izpostavila še nekaj dokazov, ki so nagnili sodno tehtnico v prid tožilki, denimo podatke baznih postaj in spreminjajoč se zagovor obtoženega Noviča. »Same po sebi različne izpovedi niso sporne, saj se tudi dokazi v kazenskem postopku spreminajo, a obtoženčeve so bile. Prav tako je omenila 'seznam za fentanje', ki ga je po navedbah ene od prič sestavil Novič, na prvem mestu seznama pa je bil Jamnik,« je še kratek povzetek obrazložitve.

Sodnica Živičeva je sklenila, da »je kazen visoka, a je tudi cena življenja visoka«, in spomnila, da da se je Jamnikova življenjska pot tragično končala pred 50. letom starosti. Ker je senat višjih sodnikov zavrnil pritožbe obrambe in v celoti potrdil prvostopenjsko sodbo, je razumljivo obtoženi Novič v spremstvu pravosodnih policistov odšel nazaj v pripor, v kratkem času pa ga bodo premestili v zapore na Dobu, kjer bo, kot rečeno, začel prestajati 25-letno zaporno kazen.