Visoke kazni za davčno utajevanje

Zakonca Dejan in Tanja Kovačič ter Boris Karlovšek zaradi utaje in ponarejanja listin obsojeni na malo slabih deset let zapora.

Objavljeno
18. april 2014 20.44
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje – Sodnica celjskega okrožnega sodišča Cvetka Posilovič je včeraj zakonca Dejana in Tanjo Kovačič ter Borisa Karlovška zaradi davčne utaje in ponarejanja listin obsodila na malo manj kot deset let zapora. Zakonca bosta morala vrniti državi dva milijona evrov.

V zadevi Dekotan, ki se je dogajala v letih 2006, 2007 in 2008, se je Dejan Kovačič izognil plačilu DDV v višini 261.168 evrov, Dekotan pa 1,753 milijona evrov, s čimer je bila dosežena velika premoženjska korist. Cvetka Posilovič je še pojasnila, da iz zagovorov izhaja, da Borisa Karlovška ni napeljal Kovačič, temveč je šlo za dogovor glede na to, da mu je sam ponujal sodelovanje.

Dejan Kovačič je bil obsojen na štiri leta zapora in denarno kazen 30.000 evrov, Tanja Kovačič na dve leti in štiri mesece zapora ter denarno kazen 20.000 evrov, Boris Karlovšek pa na tri leta in štiri mesece zapora. Ker je bil Karlovšek pred tem pravnomočno obsojen na poldrugo leto zapora zaradi goljufije, mu je Posilovičeva izrekla enotno kazen štiri leta in osem mesecev zapora. Dejan in Tanja Kovačič bosta morala državi vrniti tudi 2,015 milijona evrov, ki jih bo izterjalo državno pravobranilstvo.

Čeprav je Karlovšek, ki je 2. februarja 2009 na policiji podal uradno kazensko prijavo zoper podjetje Dekotan zaradi suma pranja denarja, poskušal dokazati, da ni pričakoval, da bi se lahko pozneje znašel v preiskavi kot osumljenec v tej kazenski zadevi, je Posilovičeva pojasnila, da ga je višji državni tožilec Stanislav Pintar, ko je prišel z odvetnico na policijo, kjer je bil zaslišan kot osumljenec, pravilno poučil o kazenskem postopku.

Kljub temu je Karlovšek vztrajal pri izjavi, ki jo je dal ob samoovadbi. Sodišče sicer dopušča možnost, da mu je bila za njegovo vpletenost v celotno kazensko zadevo ponujena pogojna kazen, vendar temu ne pripisuje takšnega pomena kot obtoženec, ki trdi, da je bil preslepljen. Kot je še pojasnila Posilovičeva, je bil Karlovšek poučen – ne glede na to, ali mu je višji tožilec obljubil, da ne bo kazensko preganjan –, da je odločanje o kazenski sankciji prepuščeno sodišču. Da je slišala, da so bile Karlovšku ponujene nekatere bonitete, je potrdila tudi nekdanja kriminalistka Ditka Drev Petek.

Glede zaslišanja priče Petra Planinška, ki je v sodni dvorani z udarcem v glavo zbil na tla Karlovška, ker je razkril, da je tajni policijski sodelavec, je Posilovičeva pojasnila, da sodišče ne vidi razloga, da ne bi verjelo, da Karlovšek ni bil prisiljen v sodelovanje. Karlovšek je izpovedal, da ga je Planinšek kot tajni policijski sodelavec najel, da je delal za njega.