Vlom v veleposlaništvo: Karkoli so iskali, verjetno niso našli

Država nima denarja za 24-urno fizično varovanje stavbe na Rue du commerce 44.

Objavljeno
10. avgust 2017 14.40
Ju. K.
Ju. K.

Ljubljana – Na ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da nameravajo po končani kriminalistični preiskavi ponedeljkovega vloma v slovensko veleposlaništvo v Bruslju ponovno preučiti delovanje varnostnega sistema in se odločiti o njegovi morebitni nadgradnji.

Kaj točno bi ta lahko vključevala, še ni povsem jasno, a po ocenah neuradnih virov ministrstvo nima denarja za 24-urno fizično varovanje veleposlaništva, ki se nahaja na istem naslovu kot stalno predstavništvo Slovenije pri Evropski uniji.

Sedanji varnostni ukrepi na veleposlaništvu so po mnenju MZZ primerljivi s tistimi, ki veljajo v drugih slovenskih diplomatskih predstavništvih po Evropi. Stavbo čez dan varujejo trije varnostniki, zaposleni na MZZ. Ko v njej ni zaposlenih, za varnost skrbita alarmni in videosistem, ki pa vlomilcem kljub vsemu nista preprečila, da so v noči na ponedeljek iz praznega sosednjega poslopja zvrtali luknjo v sef, ki se nahaja v pisarni v četrtem nadstropju, in iz njega ukradli hologramske nalepke, ki se uporabljajo za pečatenje poštnih pošiljk in po zagotovilih Simone Vučak iz službe za odnose z javnostmi na MZZ ne predstavljajo varnostnega tveganja.    

Zamenjali za vizumske nalepke?

Na veleposlaništvu imajo več sefov, v katerih hranijo različne dokumente. V vlomljenem sefu je bilo predvsem konzularno gradivo. Informacij o tem, da so vlomilci poleg hologramskih nalepk, ki so jih zelo verjetno zamenjali za vizumske nalepke, ukradli še kaj drugega, na ministrstvu nimajo. Najbolj občutljivi dokumenti se praviloma ne hranijo v fizični, ampak v digitalni obliki in v sefih načeloma nimajo kaj početi.

Podrobnosti kriminalistične preiskave vloma še niso znane. Slovenija je v ponedeljek v Belgijo poslala skupino kriminalistov, ki bodo v sodelovanju z belgijskimi organi poskušali ugotoviti, kaj natanko so vlomilci iskali in zakaj so si za svojo tarčo izbrali ravno slovensko veleposlaništvo. V Bruslju vsako leto obravnavajo povprečno pet vlomov v tuja diplomatska predstavništva. Lani so neznanci na podoben način vlomili tudi v prostore švedskega veleposlaništva. Kaj natanko so odnesli, ni znano. Slovenija je po vlomu belgijsko policijo prosila za pomoč pri varovanju veleposlaništva za čas preiskave.