Vlomil v policijska avta in ukradel avtomatsko puško

Dejan Čaušević priznal očitke za deset kaznivih dejanj, za tri pa mu bodo sodili po redni poti.

Objavljeno
25. julij 2016 16.26
Slovesnost ob 40. obletnici specialne enote slovenske policije v Tacnu 22. maja 2013.
Iva Ropac
Iva Ropac
Koper – Čeprav je 33-letni Postojnčan Dejan Čaušević na včerajšnjem predobravnavnem naroku na koprskem okrožnem sodišču priznal deset kaznivih dejanj, bo šele po koncu sojenja izvedel, kakšna kazen ga čaka. Ker za tri očitke tožilstva krivde ne priznava, mu bodo zanje sodili in mu nato izrekli enotno zaporno kazen.

Čaušević je po prepričanju tožilstva aprila v slabih dveh tednih zagrešil kar 13 kaznivih dejanj, zadnji očitki pa niso njegov prvi stik z organi pregona.

V noči na 19. april naj bi na parkirišču za postojnsko policijsko postajo vlomil v dve službeni vozili, pri obeh je razbil zadnjo šipo. Iz policijskega passata je vzel večjo službeno torbo, v kateri je bila policijska oprema – avtomatska puška znamke Heckler & Koch z dvema nabojnikoma in 60 naboji, neprebojni jopič in čelada ter komplet prve pomoči, iz službene octavie pa je izmaknil torbi z neprebojnima jopičema in čeladama. Ukradeno puško so nekaj dni pozneje našli v Ljubljanici v ljubljanskem Zalogu. Preiskava o tem, kdo jo je odvrgel v reko, še poteka.

Po trditvah tožilstva je Čaušević med 4. in 19. aprilom zagrešil več kaznivih dejanj. Kot je sklepati, je najraje vlamljal v avtomobile, tako da je na njih razbijal šipe. Z vlomom v službeni avtomobil Zavarovalnice Maribor je menda naredil za tri tisoč evrov škode, iz nekega avta je vzel štiri ključke usb, v kar nekaj vozil pa je le vlomil, a v njih očitno ni našel nič, kar bi ga zanimalo. Vlomil je tudi v prostor v stanovanjsko-poslovnem objektu, tako da je razbil okno, nato pa odnesel razvlažilec, motoristično čelado in škarje za rezanje železa. Poleg tega naj bi oškodovancu B. V. ukradel osebni avtomobil clio.

Čaušević je priznal krivdo za deset kaznivih dejanj, med drugim za vlom v policijska avtomobila, ni pa priznal očitkov o vlomu v vozilo uslužbenke avstrijskega veleposlaništva, iz katerega naj bi odnesel daljinski upravljalnik za vhod na dvorišče veleposlaništva in navigacijo. Priznal je tudi, da je z vrat nekega stanovanja odstranil uradni pečat policije, s katerim so zavarovali prostor, kjer so nameravali opraviti hišno preiskavo.

Poleg tatvin in vlomov ga tožilstvo bremeni še dveh kaznivih dejanj, vendar krivde zanju Čaušević ne priznava. Tako zavrača očitke, da je 16. aprila z leseno palico po glavi in rokah večkrat udaril Boštjana K. in ga laže ranil. Skupaj s Svenom Šantlom (predobravnavni narok zanj bo proti koncu avgusta) naj bi dan prej oropal Alena M., in sicer tako, da sta stopila do njega, ko je sedel v svojem avtu, Čaušević ga je zagrabil za vrat, Šantl pa začel pretepati, nakar naj bi mu Čaušević na vrat še prislonil nož. Ukradla naj bi mu 100 evrov in lovski nož.

Medtem ko je Čaušević tatvini iz policijskih avtov priznal, je 34-letni Postojnčan Ivan Pejković, soobtožen pomoči storilcu po storitvi kaznivega dejanja, priznal le, da je v tistem času Čauševića z avtom peljal v Ljubljano, nikakor pa ne, da je vedel, kakšen tovor ima soobdolženi s seboj, da bi ga v Ljubljani prodal.

Razpravljajoči okrožni sodnik Matej Štros je Čauševićevo priznanje sprejel, za tri očitke, ki jih ne priznava, pa mu bodo začeli soditi 2. septembra. Takrat se bo začelo tudi sojenje Pejkoviću.