Vložen obtožni predlog zoper predsednika nadzorne komisije v primeru Nekrep

Marobirsko okrožno tožilstvo je predlog vložilo zaradi kaznivega dejanja lažnega pričanja.

Objavljeno
13. junij 2012 12.15
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Mariborsko okrožno tožilstvo je zoper Zvonka Borovšaka, ki je bil predsednik komisije za interni nadzor v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor v primeru smrti Bora Nekrepa, vložilo neposredni obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja lažnega pričanja, je sporočil dečkov oče Matjaž Nekrep.

Šlo naj bi za lažno pričanje v kazenskem postopku zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti proti Zlatki Kanič, ki je zdravila Bora Nekrepa. Kot je navedel Matjaž Nekrep, je Borovšak svoje trditve ves čas kazenskega postopka spreminjal in prilagajal v korist Zlatke Kanič.

Komisija za interni strokovni nadzor, ki jo je vodil Borovšak, je menila, da so bili postopki zdravljenja ustrezni. Tudi premestitev bolnega fanta v ljubljanski klinični center naj bi bila pravočasna.

Nekrep tudi opozarja, da je v letu 2009 delo internega nadzora obravnavala komisija za preprečevanje korupcije in ga označila kot koruptivno. Komisija je namreč takrat v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje članov komisije za izredni interni strokovni nadzor, ki napačno ocenijo posamezne postopke pri zdravljenju pacienta in s tem omogočijo posameznim zdravnikom ali zdravstvenim zavodom, da se izognejo ugotavljanju odgovornosti, ustreza definiciji korupcije.

Primer je po opozorilih Nekrepa v letu 2010 obravnaval tudi odbor za etična in pravna vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije, ki v strokovnem mnenju ni zaznal kršitev medicinske etike.

Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 zaradi možganskega edema. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan kasneje premeščen v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl.

Zaradi tega primera je Okrožno sodišče v Mariboru oktobra lani Kaničevo spoznalo za krivo malomarnega zdravljenja Bora Nekrepa. Sodnica ji je naložila deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, soobtoženega zdravnika Roberta Pogorevca pa je oprostila obtožb.

Zdravniška zbornica je Kaničevi izrekla ukrep odvzema licence za dva meseca, a je ministrstvo za zdravje pozneje odpravilo odločbo o začasnem odvzemu licence zaradi ugotovljenih procesnih napak v postopku. Na ministrstvu sicer ob tem pričakujejo, da bo zbornica takoj pristopila k ponovnemu odločanju v tej zadevi.