Vložena obtožnica zoper zdravnika Ivana Radana

Sedem umorov, zloraba uradnih pravic, neupravičeno slikovno snemanje, ponarejanje listin in omogočanje uživanja drog.

Objavljeno
11. november 2015 20.42
Ivan Radan zdravnik Nevrološke klinike, ki je osumljen da je izvajal evtanazijo. Ljubljana, Slovenija 14.januarja 2015.
I. R., kronika
I. R., kronika

Ljubljana – Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je po neuradnih podatkih Dnevnika v torek vložilo obtožbo zoper Ivana Radana, nekdanjega zdravnika nevrološke klinike, ki je domnevno več na smrt bolnim pacientom s smrtonosnimi odmerki anestetikov načrtno skrajšal življenje.

Tožilstvo je menda bolj ali manj upoštevalo ovadbo, ki je Radanu očitala sedem umorov pacientov iz morilske sle, zlorabo uradnih pravic, neupravičeno slikovno snemanje, ponarejanje listin in omogočanje uživanja drog. Obtožnica naj bi bila le za odtenek milejša od prvotnih očitkov, tožilstvo pa v njej najverjetneje zahteva tudi podaljšanje pripora. Nevrolog je svojo zdravniško licenco že vrnil.

Njegov zagovornik Milan Krstić je obtožnico dobil danes, vsebina akta pa je zanj popolnoma neutemeljena in že napoveduje ugovor. Krstić tožilstvu še očita, da se ni pripravljeno soočiti z dejstvi, prav tako pa meni, da je tožilstvo pokazalo popolno nerazumevanje zdravniškega dela na intenzivni negi, kar da pritrjuje tudi mnenje izvedenca iz Avstrije.

Preiskovalna sodnica mu je maja odredila pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Radana so namestili v pripor na Povšetovi v Ljubljani, kjer je še zdaj. Sodišče je preiskavo uvedlo sredi junija, tožilstvo pa je obtožnico uspelo vložiti dober teden pred iztekom roka, po katerem bi morali v primeru, da je ne bi, Radana izpustiti iz pripora.

Pred kratkim smo namreč poročali, da se Radanu pripor po odločitvi vrhovnega sodišča izteče 18. novembra. Takrat bo minilo tudi šest mesecev od odreditve pripora, zato mora tožilstvo, če hoče obdolženega obdržati v priporu oziroma predlagati njegovo podaljšanje, do takrat vložiti obtožbo, sicer bo Radan postopek spremljal s prostosti.